Štene

Rana socijalizacija

Mozak psa brzo sazrijeva
Važni su česti kontakti
Osobnost se rano razvija

Društveni život psa počinje otprilike u trećem tjednu života, kada štene krene komunicirati s drugim psima i sa svojom ljudskom obitelji. Dobro je društvo upravo zbog svoje volje za učenjem od nas. Svakodnevni kontakti s ljudima u dobi manjoj od šest tjedana oslobodit će štene straha od ljudi. U sljedećih šest tjedana um psa i dalje je potpuno otvoren za različita iskustva: što ih više ponjuši, vidi, okusi, čuje, dodirne i što ih više doživi kroz različite situacije, to će biti prilagodljiviji kasnije u životu.

Bolje od ljudi

U usporedbi s nama, sposobnost psa za učenjem je fenomenalna. Ono za što su nama potrebne godine, štene može naučiti unutar nekoliko tjedana: fizička spretnost, značaj odnosa i razlika između ispravnoga i pogrešnoga. U divljini, rano je učenje vitalno za njegovo preživljavanje kao člana čopora. Ono što psa razlikuje od većine drugih životinja jest da on primarno postoji da bi živio u skladu s nama. Uspjeh mu ovisi o njegovoj sposobnosti života u ljudskom društvu i njegovu doprinosu istome.

rana-socijalizacija.jpg

Rano učenje
Štene uči promatranjem majke i druge štenadi u leglu, metodom pokušaja i pogrešaka i - najvažnije za dobar odnos s nama - kroz obuku. Srećom, pas je od svoga pretka, vuka, naslijedio i produženo razdoblje socijalizacije, koje se proteže na prvih 12 tjedana života. Tijekom tog vremena, ako je štene izloženo pripadnicima drugih vrsta, može se vezati za njih i može ih smatrati članovima svoje skupine, a ne predatorima ili plijenom. U tom će se razdoblju socijalizacije bez napora vezati uz nas. To se razdoblje završava, jer kasnije u životu, druge životinje - uključujući i nas, druge pse i velike životinje - predstavljaju potencijalnu opasnost. Ako pas nije imao nikakva kontakta s ljudima tijekom prva tri mjeseca života, vjerojatno će se kao odrastao bojati ljudi. Tijekom tog osjetljivog razdoblja ranog učenja šteneta, treba prvi puta i posjetiti veterinara. Ako taj posjet ne prođe dobro, rezultat može biti doživotan strah od veterinarske ambulante. Ako mu, međutim, bude dopušteno pomirisati nove, uzbudljive mirise, upoznati zdrava opuštenog kliničkog psa i ako mu veterinar ponudi nagradu za vrijeme pregleda, povećava se šansa da štene nauči kako ambulanta nije opasna ili je čak krajnje zabavna. Tako se štene već rano u životu može uvjetovati da prihvaća posjete veterinaru.

Dobro učenje
Ne dopustite parenje kuje ako nije emocio­nalno kompetentna za podizanje štenadi, budući da su prve poduke vitalne za njihov normalan razvoj. Kuji dok doji treba ponuditi uravnotežen obrok kako bi bila zdrava i stvarala dovoljno mlijeka. Nemojte mladu štenad izolirati - često ih dirajte i pažljivo izložite različitim situacijama, ovisno o mogučnostima. Zamislite štene kao odraslo; zarana ga upoznajte s drugim životinjama.

Moć nagrade

Učenje je dojmljivije kada štene prima nagradu za svoje ponašanje. Hrana je, uz dodir, za mlado štene nagrada koja ima moć. U divljini, kuja će pronaći obrok, pojesti ga i potom se vratiti u svoju jazbinu, gdje će joj štenad lizati usta. Kao odgovor na takvu njihovu molbu ona će ih nagraditi povraćanjem poluprobavljene hrane. Naši psi nastoje to napraviti i nama, nastojeći nam polizati lice kada nas pozdravljaju, a sve u nadi da će primiti nagradu. Štenad dobiva nagradu i na suptilnije načine. Fizička igra, grižnja ili jednostavno pažnja majke ili drugog vršnjaka iz legla, lijepe su nagrade koje potiču rano učenje. Srećom za nas, isto djeluju i zvukovi. Štenad nauči da su meki zvući pozitivni, a grubo rezanje negativni; to nam omogućuje da upotrebom različitog tona glasa komuniciramo s našim psima.

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači