Naslovnica

IZBOR IZ ČLANAKA O PASMINAMA PASA

lundehund.jpg
pirenejski_mastif.jpg
norwich_terijer2
boseron3
portugalski-hrtoliki-gonic-mala
patuljasti_pinc
njemacki_lovni_terijer3.jpg
ceski_terijer2
americki_stafordski_terijer3


odgoj-stenaca
Rana mladost psa je doba obožavanja. Iako se radi o razdoblju u kojem se moramo pobrinuti za primarne potrebe naših štenaca, moramo biti pažljivi da ih ne razmazimo. Šteneća dob je vrlo slična dobi ranog djetinjstva kada roditelji odgajaju djecu. Ono što je bitno u ovom razdoblju nije toliko koje će vještine štene naučiti, već što će iskusiti u vezi svog okruženja i njegovih vođa. Ovo je razdoblje psećeg života koje ostavlja najdublje dojmove i oblikuje stav svakog psa o njegovom okruženju i vođama kako odrasta. Jeste li spremni postati dobar vođa i učitelj? Što se dobi tiče, ovo razdoblje se proteže od dva mjeseca do negdje pet mjeseci starosti.

CILJEVI ZA RAZDOBLJE RANE MLADOSTI
Samopouzdanje u okolini. Vaše štene mora naučiti biti samopouzdano s predmetima u njegovom okruženju. Socijalizirajte ga svakodnevno ga izlažući na pozitivan način različitim mjestima, teksturama, predmetima, ljudima, zvucima, itd. Zlatno pravilo je odvesti ga na barem tri različita mjesta tjedno.
Vjera u sebe. Vaše štene mora naučiti vjerovati u sebe. Što ga bolje usmjeravate u pravom smjeru, to će mu bolje poći za rukom, a što mu bolje ide, moći ćete ga više hvaliti. Na kraju, što ga više hvalite za dobro obavljene zadatke, to će više samopuzdanja dobivati. Dajte mu barem deset jednostavnih zadataka dnevno kako bi imao priliku zaslužiti pohvalu i razviti samopouzdanje.
Vjera u vodstvo. U ovom ranom dobu, vaše štene sakuplja dojmove o tome kako se ponašate kao njegov vođa i primarni skrbnik, no ono također razvija perspektivu o ljudima iz primjera koje postavljate odgajajući ga. Način na koji se ponašate i postupate sa svojim psom postavlja temelj i daje ton ostatku vašeg odnosa. Neka vaše ponašanje bude pozitivno i pouzdano kako biste stekli njegovo povjerenje.
Prihvaćanje novih stvari. Pomozite mu da istraži stvari i prihvati nove predmete pravilnim usmjeravanjem i pohvalom. Pohvalite ga kada slijedi vaš primjer i izložite ga mnogim raznolikim predmetima s pozitivnim rezultatom svaki put. Dodirujte predmet za koji želite da ga istraži i obilno ga pohvalite kada za njega pokaže zanimanje.
Prihvaćanje novih izazova. Dajte mu da obavi puno malih zadataka, kako biste ga mogli pohvaliti za svaki od njih. Obavljanje zadataka i dobivanje pohvale pomoći će mu da stekne povjerenje u obavljanje novih stvari pod vašom direktivom. Tako će također naučiti prihvatiti nove izazove bez straha.
Prihvaćanje kaveza i ograničenja. Upotreba kaveza (ograda) i drugih metoda kojima se ograničava kretanje vašeg štenca pomoći će mu da prihvati granice. Ako ga to ne naučite tijekom prvih nekoliko mjeseci, vaše će štene mati poteškoća u prihvaćanju ograničenja kasnije u životu.
Privikavanje na samoću. Vaše štene mora se priviknuti da ostaje samo. Kratko razdoblje koje provede u ograđenom prostoru u nekoj tihoj prostoriji udaljenoj od ostatka obitelji pomoći će mu u tome. Česte pauze između perioda odvojenosti pomoći će mu da shvati kako je to samo privremeno i da nije napušteno.
Razlikovanje onoga što se smije i ne smije žvakati. Štene će naučiti što smije žvakati a što ne ako uvijek ima na raspolaganju igračke za žvakanje, nude mu se samo oni predmeti koje smije žvakati i preusmjerava ga se u slučaju da uzme nešto što ne smije.
Učenje pravilnog obavljanja nužde. Ispravan način obučavanja će pomoći vašem štencu da shvati gdje i kada mora obavljati nuždu.


OČEKIVANJA U NAJRANIJOJ DOBI
1. Cijeli život vrti se samo oko mene! Ja, ja, ja! Ne očekujte ništa manje od svog štenca! Mi smo u ovom periodu praktički njihove sluge. Njihove potrebe su poput trenutačnih potreba dojenčeta i malog djeteta. Imajte na umu kako to nema veze s time da li je vaše štene razmaženo-radi se samo o njegovim potrebama kojima se mora trenutačno udovoljiti, pa se stoga i pobrinite za njih na taj način.
2. Ljubav, ljubav, ljubav. Tako je, pošto je ovo faza obožavanja, lako ćete se zaljubiti u svog štenca. Puno ga slikajte, no pripazite da ga ne razmazite. To će biti najteži dio odgoja vašeg šteneta, no bit je u formiranju dobrog psa spremnog surađivati.
3. Iako postoje osnovne vještine koje možete početi razvijati u najranijoj dobi, zapravo ste na neki način "na čekanju". Vaše je štene jednostavno premlado za formalni trening poslušnosti u ovom razdoblju. Vaš je posao sada da spriječite greške, podučite ga konceptima i brinete se o njegovoj sigurnosti dok ne bude mogao početi vježbati poslušnost u dobi od pet mjeseci.

ISTRAŽIVANJE
Vaše je štene u prirodnom stanju istraživanja i to obično radi svojim ustima. Istraživanje je zapravo nešto pozitivno, budući da to znači da je vaše štene željno naučiti nešto o svom okruženju. Pripazite na to da preusmjeravate ovaj nagon na pozitivan način, kako ne biste zatrli prirodni instinkt koji predstavlja proces učenja.

4. Štenad reagira instinktivno. Štenci su oboružani jedino svojim psećim instinktima i djeluju točno prema onome što znaju genetički. Ne znaju kontrolirati svoje osjećaje, niti unaprijed planiraju svoje radnje. Oni jednostavno djeluju prema svojim instinktima, dok ih ne naučimo kako odolijevati porivima. Ne kažnjavajte ih, već ih preusmjeravajte i zadržite strpljenje!
5. Ograničenja: štenci doslovno nemaju samokontrole u ovoj fazi. Skloni su napraviti sve što im padne na pamet, a to je dijelom instinktivno, a dijelom zbog manjka samokontrole. Ne očekujte od svog šteneta da uvijek napravi ispravan izbor ili se stalno dobro ponaša.
6. Pokušaji da odučite svoje štene od instinktivnog ponašanja (poput grickanja) neće uspjeti. Možete naučiti svoje štene da prestane koristiti svoja usta za komunikaciju kada ga naučite alternativnu metodu komunikacije. Dotada će svaki pokušaj da "nabrzaka" ispravite takvo ponašanje rezultirati jedino da umanji povjerenje vašeg štenca u vas kao vođe. Tehnike za rješavanje problema poput grickanja, škljocanja i žvakanja bit će navedene nešto kasnije.
7. Štenad ima ograničenu sposobnost zadržavanja pažnje i sposobni su "lijepo se ponašati" ili bolje rečeno, držati se podalje od nevolje, samo neko ograničeno vrijeme. Kako rastu i podučavamo ih, razviju dulji period održavanja pažnje, Važno je znati da se mogu koncentrirati samo kraće vremensko razdoblje.
8. Jednom kad se mentalna baterija vašeg šteneta isprazni i ono počne ponavljati neprikladno ponašanje, bilo koji pokušaj preusmjeravanja bit će bezuspješan. Odnesite svoje štene u kavez ili ograđeni prostor da se odmori.
9. Vaše štene može naučiti pravila vršenja nužde, no njegovo tijelo ne može zadržati sve svoje tjelesne funkcije, bez obzira koliko ono to možda željelo. Negdje sa četiri i pol do pet mjeseci tijelo vašeg šteneta će se dovoljno razviti da može kontrolirati potrebu za mokrenjem. Jako česte pauze za nuždu pomoći će mu da prije razvije tu naviku.
10. Ostanite realni! Neka vaša očekivanja budu realistična. Najranija mladost psa je razdoblje u kojem moramo snositi potpunu odgovornost za našu štenad. Ne očekujte od svog šteneta da se ponaša poput odraslog psa. Upoznajte njegova ograničenja i poradite na njima do slijedeće faze učenja.

IZBOR IZ SAVJETA VETERINARA

babezioza-malaBolesti koje prenose krpelji - Babezioza
Prvi simptomi koje vlasnici primijete su bezvoljnost te odbijanje hrane
Opširnije
kasalj-malaKašalj
Vlasnici pasa nerijetko zamjene kašalj za povraćanje, jer kod suhog, nadražajnog kašlja može doći do izbacivanja želučanog sadržaja
Opširnije
insekticidi-malaInsekticidi


Simptomi trovanja insekticidima vrlo su uočljivi. Do prvih smetnji dolazi nekoliko sati nakon kontakta s insekticidom, bilo preko kože ili probavnog traka

Opširnije
problemi-sa-srcem-malaProblemi sa srcem
Vlasnici obično primijete da njihov pas povremeno kašlje, otežano diše, slabije jede i brzo se umara. Ponekad dolazi do oticanja trbuha ili ekstremiteta
Opširnije
gusenje-malaGušenje
Ogrlice mogu biti vrlo opasne, posebno ako ih stavite maci koja ide van ili psu koji je u dvorištu sam bez kontrole
Opširnije
zimski-praznici-malaZimski praznici
Ni u ludilu ne vodite psa na doček Nove godine na otvorenom - to psima nije nikakvo zadovoljstvo i uglavnom su na takvim mjestima izloženi nekom vidu neugode
Opširnije
toplotni-udar-malaToplotni udar


Normalna tjelesna temperatura kod pasa je 38.5 stupnjeva celzijusa, dakle značajno viša od naše, pa je to razlog da oni lošije od nas podnose visoke temperature Opširnije

zima-malaZima za pse


Ukoliko je pas u šetnji aktivan, ako hoda ili trči uz vlasnika ili se zabavlja lopticom ili igrom s drugim psom, sigurno mu neće biti hladno. Smrznu se uglavnom vlasnici i to oni koji sjede ili stoje dok se psi igraju

Opširnije
suzivot-sa-psima-malaSuživot s psima


Na nama, vlasnicima pasa, je da pokažemo svojim ponašanjem da nas ne treba osuđivati i da je suživot s našim psima nešto što nas obogaćuje i čini nam život kvalitetnijim

Opširnije
izolacija-steneta-malaVažnost izolacije šteneta


Ako ste udomili štene starije od tri mjeseca, prvo ćemo ga cijepiti protiv bjesnoće i zamoliti vas za strpljenje sa šetnjama dok ne cijepimo i zarazne bolesti

Opširnije
zagriz-kod-pasa-malaZagriz kod pasa


Ponekad već kod štenadi od 8 tjedana vidimo da rast gornje i donje vilice nije pravilan. Tako se može dogoditi da donji očnjaci naprave rupe u nepcu ili da su donji sjekutići daleko ispred gornjih

Opširnije
gusjenice-malaOpasne gusjenice
Borov prelac radi gnijezda na borovima, iz kojih se liježu gusjenice koje se onda spuštaju na tlo i formiraju kolone prije nego što će se zakukuljiti
Opširnije
suzivot-sa-psima-malaSuživot s psom


Na nama, vlasnicima pasa, je da pokažemo svojim ponašanjem da nas ne treba osuđivati i da je suživot s našim psima nešto što nas obogaćuje i čini nam život kvalitetnijim

Opširnije
ocna-mrena-kod-psa-malaOčna mrena kod pasa
Kasno pojavljivanje mrene otežava istrebljenje ovog oboljenja, jer su bolesni psi nerijetko već dali potomke i na njih prenijeli predispoziciju za mrenu
Opširnije
prehrana-psa-malaPrehrana pasa
Jaja su vrlo dobar izvor bjelančevina, no smiju se davati samo kuhana. Sirov bjelanjak sadrži avidin koji uništava vitamin biotin pa umjesto da popravi obrok, umanji mu kakvoću
Opširnije
ljecenje-ekcema-malaLiječenje vlažnog ekcema
Prekidanje kruga "svrbež-češanje-još jači svrbež" od presudne je važnosti u terapiji hot spota
Opširnije
jednog-ili-dva-psa-malaJednog ili dva psa?


Kad imate mužjaka i ženku, prilično ste ograničeni u druženju s drugim psima, osobito ako se radi o psima koji su skloni istospolnoj agresiji Opširnije

pupcana-kila-malaPupčane kile kod štenadi


Pupčana kila kod štenadi izgleda kao malena loptica na sredini trbuha. Na dodir je obično mekana i nije bolna

Opširnije
iscasenje-patele-malaIščašenje patele
Nekada su skoro svi pacijenti kod kojih je dijagnosticirano iščašenje patele bili psi lakši od 15 kilograma, no posljednjih godina ovo je oboljenje sve češće kod velikih pasa
Opširnije
ugrizne-rane-malaUgrizne rane


Naizgled male ugrizne rane mogu bilo vrlo opasne jer ih vlasnici ponekad ne primijete, već veterinarsku pomoć zatraže tek za nekoliko dana, kada tkivo oko rane počinje oticati Opširnije


POPULARNI ČLANCI

Ime za Vašeg psa Ova lista će, nadamo se, biti vrijedna pomoć pri izboru imena Vašem psu za sve one koji nemaju ideje, ili jednostavno žele bez previše muke naći ime koje je najprikladnije upravo za njihovog psa. Opširnije
border-collie6Top 10 najpametnijih pasmina na svijetu


Koje su najpametnije pasmine na svijetu? Svi mi volimo naše pse i većina nas vjeruje kako je naš vlastiti pas sigurno najpametniji od svih.

Opširnije
najbolji-cuvariTop 10 najboljih čuvara


Zamolili smo 14 stručnjaka za odgoj pasa (uključujući policijske i vojne trenere) da sastave listu 10 najboljih čuvarskih pasmina. Tijekom svoje procjene uzeli su u razmatranje ne samo temperament i fizičku snagu psa, već i njegovu hrabrost, odanost i podnošenje boli.

Opširnije