Naslovnica

IZBOR IZ ČLANAKA O PASMINAMA PASA

nizozemski_ovcar
bedlington_terijer
brijeski_ovcar2
cehoslovacki_vucji_pas.jpg
norwich_terijer2
jack_russel_terijer3
norveski-pastirski-spic.jpg
tajlandski-ricbek.jpg
rusko_europska_lajka2.jpg


odgoj-stenaca
Rana mladost psa je doba obožavanja. Iako se radi o razdoblju u kojem se moramo pobrinuti za primarne potrebe naših štenaca, moramo biti pažljivi da ih ne razmazimo. Šteneća dob je vrlo slična dobi ranog djetinjstva kada roditelji odgajaju djecu. Ono što je bitno u ovom razdoblju nije toliko koje će vještine štene naučiti, već što će iskusiti u vezi svog okruženja i njegovih vođa. Ovo je razdoblje psećeg života koje ostavlja najdublje dojmove i oblikuje stav svakog psa o njegovom okruženju i vođama kako odrasta. Jeste li spremni postati dobar vođa i učitelj? Što se dobi tiče, ovo razdoblje se proteže od dva mjeseca do negdje pet mjeseci starosti.

CILJEVI ZA RAZDOBLJE RANE MLADOSTI
Samopouzdanje u okolini. Vaše štene mora naučiti biti samopouzdano s predmetima u njegovom okruženju. Socijalizirajte ga svakodnevno ga izlažući na pozitivan način različitim mjestima, teksturama, predmetima, ljudima, zvucima, itd. Zlatno pravilo je odvesti ga na barem tri različita mjesta tjedno.
Vjera u sebe. Vaše štene mora naučiti vjerovati u sebe. Što ga bolje usmjeravate u pravom smjeru, to će mu bolje poći za rukom, a što mu bolje ide, moći ćete ga više hvaliti. Na kraju, što ga više hvalite za dobro obavljene zadatke, to će više samopuzdanja dobivati. Dajte mu barem deset jednostavnih zadataka dnevno kako bi imao priliku zaslužiti pohvalu i razviti samopouzdanje.
Vjera u vodstvo. U ovom ranom dobu, vaše štene sakuplja dojmove o tome kako se ponašate kao njegov vođa i primarni skrbnik, no ono također razvija perspektivu o ljudima iz primjera koje postavljate odgajajući ga. Način na koji se ponašate i postupate sa svojim psom postavlja temelj i daje ton ostatku vašeg odnosa. Neka vaše ponašanje bude pozitivno i pouzdano kako biste stekli njegovo povjerenje.
Prihvaćanje novih stvari. Pomozite mu da istraži stvari i prihvati nove predmete pravilnim usmjeravanjem i pohvalom. Pohvalite ga kada slijedi vaš primjer i izložite ga mnogim raznolikim predmetima s pozitivnim rezultatom svaki put. Dodirujte predmet za koji želite da ga istraži i obilno ga pohvalite kada za njega pokaže zanimanje.
Prihvaćanje novih izazova. Dajte mu da obavi puno malih zadataka, kako biste ga mogli pohvaliti za svaki od njih. Obavljanje zadataka i dobivanje pohvale pomoći će mu da stekne povjerenje u obavljanje novih stvari pod vašom direktivom. Tako će također naučiti prihvatiti nove izazove bez straha.
Prihvaćanje kaveza i ograničenja. Upotreba kaveza (ograda) i drugih metoda kojima se ograničava kretanje vašeg štenca pomoći će mu da prihvati granice. Ako ga to ne naučite tijekom prvih nekoliko mjeseci, vaše će štene mati poteškoća u prihvaćanju ograničenja kasnije u životu.
Privikavanje na samoću. Vaše štene mora se priviknuti da ostaje samo. Kratko razdoblje koje provede u ograđenom prostoru u nekoj tihoj prostoriji udaljenoj od ostatka obitelji pomoći će mu u tome. Česte pauze između perioda odvojenosti pomoći će mu da shvati kako je to samo privremeno i da nije napušteno.
Razlikovanje onoga što se smije i ne smije žvakati. Štene će naučiti što smije žvakati a što ne ako uvijek ima na raspolaganju igračke za žvakanje, nude mu se samo oni predmeti koje smije žvakati i preusmjerava ga se u slučaju da uzme nešto što ne smije.
Učenje pravilnog obavljanja nužde. Ispravan način obučavanja će pomoći vašem štencu da shvati gdje i kada mora obavljati nuždu.


OČEKIVANJA U NAJRANIJOJ DOBI
1. Cijeli život vrti se samo oko mene! Ja, ja, ja! Ne očekujte ništa manje od svog štenca! Mi smo u ovom periodu praktički njihove sluge. Njihove potrebe su poput trenutačnih potreba dojenčeta i malog djeteta. Imajte na umu kako to nema veze s time da li je vaše štene razmaženo-radi se samo o njegovim potrebama kojima se mora trenutačno udovoljiti, pa se stoga i pobrinite za njih na taj način.
2. Ljubav, ljubav, ljubav. Tako je, pošto je ovo faza obožavanja, lako ćete se zaljubiti u svog štenca. Puno ga slikajte, no pripazite da ga ne razmazite. To će biti najteži dio odgoja vašeg šteneta, no bit je u formiranju dobrog psa spremnog surađivati.
3. Iako postoje osnovne vještine koje možete početi razvijati u najranijoj dobi, zapravo ste na neki način "na čekanju". Vaše je štene jednostavno premlado za formalni trening poslušnosti u ovom razdoblju. Vaš je posao sada da spriječite greške, podučite ga konceptima i brinete se o njegovoj sigurnosti dok ne bude mogao početi vježbati poslušnost u dobi od pet mjeseci.

ISTRAŽIVANJE
Vaše je štene u prirodnom stanju istraživanja i to obično radi svojim ustima. Istraživanje je zapravo nešto pozitivno, budući da to znači da je vaše štene željno naučiti nešto o svom okruženju. Pripazite na to da preusmjeravate ovaj nagon na pozitivan način, kako ne biste zatrli prirodni instinkt koji predstavlja proces učenja.

4. Štenad reagira instinktivno. Štenci su oboružani jedino svojim psećim instinktima i djeluju točno prema onome što znaju genetički. Ne znaju kontrolirati svoje osjećaje, niti unaprijed planiraju svoje radnje. Oni jednostavno djeluju prema svojim instinktima, dok ih ne naučimo kako odolijevati porivima. Ne kažnjavajte ih, već ih preusmjeravajte i zadržite strpljenje!
5. Ograničenja: štenci doslovno nemaju samokontrole u ovoj fazi. Skloni su napraviti sve što im padne na pamet, a to je dijelom instinktivno, a dijelom zbog manjka samokontrole. Ne očekujte od svog šteneta da uvijek napravi ispravan izbor ili se stalno dobro ponaša.
6. Pokušaji da odučite svoje štene od instinktivnog ponašanja (poput grickanja) neće uspjeti. Možete naučiti svoje štene da prestane koristiti svoja usta za komunikaciju kada ga naučite alternativnu metodu komunikacije. Dotada će svaki pokušaj da "nabrzaka" ispravite takvo ponašanje rezultirati jedino da umanji povjerenje vašeg štenca u vas kao vođe. Tehnike za rješavanje problema poput grickanja, škljocanja i žvakanja bit će navedene nešto kasnije.
7. Štenad ima ograničenu sposobnost zadržavanja pažnje i sposobni su "lijepo se ponašati" ili bolje rečeno, držati se podalje od nevolje, samo neko ograničeno vrijeme. Kako rastu i podučavamo ih, razviju dulji period održavanja pažnje, Važno je znati da se mogu koncentrirati samo kraće vremensko razdoblje.
8. Jednom kad se mentalna baterija vašeg šteneta isprazni i ono počne ponavljati neprikladno ponašanje, bilo koji pokušaj preusmjeravanja bit će bezuspješan. Odnesite svoje štene u kavez ili ograđeni prostor da se odmori.
9. Vaše štene može naučiti pravila vršenja nužde, no njegovo tijelo ne može zadržati sve svoje tjelesne funkcije, bez obzira koliko ono to možda željelo. Negdje sa četiri i pol do pet mjeseci tijelo vašeg šteneta će se dovoljno razviti da može kontrolirati potrebu za mokrenjem. Jako česte pauze za nuždu pomoći će mu da prije razvije tu naviku.
10. Ostanite realni! Neka vaša očekivanja budu realistična. Najranija mladost psa je razdoblje u kojem moramo snositi potpunu odgovornost za našu štenad. Ne očekujte od svog šteneta da se ponaša poput odraslog psa. Upoznajte njegova ograničenja i poradite na njima do slijedeće faze učenja.

IZBOR IZ SAVJETA VETERINARA

upala-vagine-malaUpala vagine kod pasa


Korištenje agresivnijih sapuna, šampona te deterdženata može izazvati iritaciju vaginalne sluznice i posljedični vaginitis. Često vlasnici znaju pretjerati s higijenom kada je kujica u tjeranju

Opširnije
kako-hraniti-psa-malaKako hraniti psa?
Ukoliko pas dio obroka ostavlja u posudi, vrlo je vjerojatno da ste mu ponudili preobilan obrok, pa smanjite onaj sljedeći
Opširnije
pupcana-kila-malaPupčane kile kod štenadi


Pupčana kila kod štenadi izgleda kao malena loptica na sredini trbuha. Na dodir je obično mekana i nije bolna

Opširnije
Gliste kod pasa


Infestacija glistama može izazvati vrlo jaku pneumoniju, povraćanje, proljev, a kad se radi o vrlo velikom broju nametnika i mehaničku opstrukciju crijeva.

Opširnije
krv-u-mokraci-malaKrv u mokraći psa


Obratite pažnju na to pojavljuje li se krv samo na početku ili samo na kraju mokrenja, je li mokrenje za psa bolno, mokri li pas uobičajeno ili mokri učestalo i u kapima

Opširnije
upaljene-sape-malaUpaljene šapice kod pasa


Uzroci ovog problema su različiti iako promjene, bez obzira na uzrok, izgledaju jednako. Šape su izložene mnogim štetnim utjecajima okoline i to prednje šapice više nego stražnje

Opširnije
opasni-psi-malaSuzni aparat
Kod brahicefaličnih pasa kao što su buldog, bokser, pekinezer, mops, shih-tzu i slični, suzonosni kanal je vrlo kratak, pa se suze ponekad izlučuju u grlo, a ne u nosni hodnik
Opširnije
opasne-igre-malaOpasne igre


Igre navlačenja preporučuju se pri odgoju štenaca jer kroz igru nauče komande drži i pusti, no imajte na umu da je igračka u takvom načinu igre za štene zapravo plijen pa je poželjno je da "plijen" na kraju igre uvijek završi kod vas

Opširnije
stikerov-sarkom-malaStickerov sarkom


Uzrok mutacija stanica koje zatim uzrokuju CTVT još je uvijek nepoznat, no ovakva vrsta tumora poznata je samo kod pasa

Opširnije
silver-pet-malaSilverPET by feniks- prvi pripravci ionskog srebra za kućne ljubimce, djeluju snagom prirodnog antibiotika
Izuzetno mi je zadovoljstvo što Vas ovim putem mogu upoznati sa pripravcima ionskog srebra SilverPET by feniks koji u mojoj praksi svakodnevno daju zadivljujuće rezultate u prevenciji i terapiji različitih patoloških stanja kod pasa i dr.kućnih ljubimaca.
Opširnije
seboreja2-malaKožne bolesti - primarna i sekundarna seboreja
Sekundarna seboreja sama po sebi nije bolest koju treba liječiti, već je simptom koji nam ukazuje da s organizmom nešto nije u redu
Opširnije
zagriz-kod-pasa-malaZagriz kod pasa


Ponekad već kod štenadi od 8 tjedana vidimo da rast gornje i donje vilice nije pravilan. Tako se može dogoditi da donji očnjaci naprave rupe u nepcu ili da su donji sjekutići daleko ispred gornjih

Opširnije
ocna-mrena-kod-psa-malaOčna mrena kod pasa
Kasno pojavljivanje mrene otežava istrebljenje ovog oboljenja, jer su bolesni psi nerijetko već dali potomke i na njih prenijeli predispoziciju za mrenu
Opširnije
kontracepcija-malaKontracepcija


Kod nas su još uvijek prilično popularne tzv. "kontracepcijske injekcije", hormonalni preparat koji blokira ovulaciju, no istovremeno ima i cijeli niz neželjenih nuspojava Opširnije

cijepljenje-stenadi-malaCijepljenja štenadi


Trokratno cijepljenje štenadi jest cijepljenje protiv važnijih infektivnih bolesti pasa od kojih neke u slučaju obolijevanja imaju visoku stopu smrtnosti Opširnije

pitanja-veterinara-malaNa koja pitanja morate znati odgovoriti veterinaru


Saznajte koja su to pitanja na koja je zbilja korisno znati odgovor kad dolazite veterinaru, ne samo zato da biste mu olakšali posao, već i da biste ubrzali proces dijagnoze.

Opširnije
spolni-ciklus-kuje-malaSpolni ciklusi kuje


Ukoliko razmišljate o sterilizaciji vaše kujice, naša je preporuka da to obavite prije prvog tjeranja, dakle već u dobi od 5 mjeseci

Opširnije
babezioza-malaBolesti koje prenose krpelji - Babezioza
Prvi simptomi koje vlasnici primijete su bezvoljnost te odbijanje hrane
Opširnije
lismanioza-malaLišmanioza – opasnost za pse, ali i ljude


Liječenje je vrlo dugotrajno, ponekad i doživotno jer iako dođe do kliničkog poboljšanja, pri prekidu terapije može doći do ponovnog razmnožavanja nametnika i razvoja bolesti Opširnije

psi-i-djeca-malaUsna šupljina
Kako su psi mesožderi, zdravo zubalo za njih je vrlo važno, unatoč činjenici da se kao kućni ljubimci hrane znatno drugačije od njihovih predaka i rođaka koji žive u divljini
Opširnije

POPULARNI ČLANCI

Ime za Vašeg psa Ova lista će, nadamo se, biti vrijedna pomoć pri izboru imena Vašem psu za sve one koji nemaju ideje, ili jednostavno žele bez previše muke naći ime koje je najprikladnije upravo za njihovog psa. Opširnije
border-collie6Top 10 najpametnijih pasmina na svijetu


Koje su najpametnije pasmine na svijetu? Svi mi volimo naše pse i većina nas vjeruje kako je naš vlastiti pas sigurno najpametniji od svih.

Opširnije
najbolji-cuvariTop 10 najboljih čuvara


Zamolili smo 14 stručnjaka za odgoj pasa (uključujući policijske i vojne trenere) da sastave listu 10 najboljih čuvarskih pasmina. Tijekom svoje procjene uzeli su u razmatranje ne samo temperament i fizičku snagu psa, već i njegovu hrabrost, odanost i podnošenje boli.

Opširnije