Naslovnica

IZBOR IZ ČLANAKA O PASMINAMA PASA

engleski-buldog-mala
tosa_inu4
spanjolski_mastif
saarloos7
shar_pei2
zapadnosibirska-lajka.jpg
manchester_terijer
tibetski_mastif2
volpino_italiano.jpg


odgoj-stenaca
Rana mladost psa je doba obožavanja. Iako se radi o razdoblju u kojem se moramo pobrinuti za primarne potrebe naših štenaca, moramo biti pažljivi da ih ne razmazimo. Šteneća dob je vrlo slična dobi ranog djetinjstva kada roditelji odgajaju djecu. Ono što je bitno u ovom razdoblju nije toliko koje će vještine štene naučiti, već što će iskusiti u vezi svog okruženja i njegovih vođa. Ovo je razdoblje psećeg života koje ostavlja najdublje dojmove i oblikuje stav svakog psa o njegovom okruženju i vođama kako odrasta. Jeste li spremni postati dobar vođa i učitelj? Što se dobi tiče, ovo razdoblje se proteže od dva mjeseca do negdje pet mjeseci starosti.

CILJEVI ZA RAZDOBLJE RANE MLADOSTI
Samopouzdanje u okolini. Vaše štene mora naučiti biti samopouzdano s predmetima u njegovom okruženju. Socijalizirajte ga svakodnevno ga izlažući na pozitivan način različitim mjestima, teksturama, predmetima, ljudima, zvucima, itd. Zlatno pravilo je odvesti ga na barem tri različita mjesta tjedno.
Vjera u sebe. Vaše štene mora naučiti vjerovati u sebe. Što ga bolje usmjeravate u pravom smjeru, to će mu bolje poći za rukom, a što mu bolje ide, moći ćete ga više hvaliti. Na kraju, što ga više hvalite za dobro obavljene zadatke, to će više samopuzdanja dobivati. Dajte mu barem deset jednostavnih zadataka dnevno kako bi imao priliku zaslužiti pohvalu i razviti samopouzdanje.
Vjera u vodstvo. U ovom ranom dobu, vaše štene sakuplja dojmove o tome kako se ponašate kao njegov vođa i primarni skrbnik, no ono također razvija perspektivu o ljudima iz primjera koje postavljate odgajajući ga. Način na koji se ponašate i postupate sa svojim psom postavlja temelj i daje ton ostatku vašeg odnosa. Neka vaše ponašanje bude pozitivno i pouzdano kako biste stekli njegovo povjerenje.
Prihvaćanje novih stvari. Pomozite mu da istraži stvari i prihvati nove predmete pravilnim usmjeravanjem i pohvalom. Pohvalite ga kada slijedi vaš primjer i izložite ga mnogim raznolikim predmetima s pozitivnim rezultatom svaki put. Dodirujte predmet za koji želite da ga istraži i obilno ga pohvalite kada za njega pokaže zanimanje.
Prihvaćanje novih izazova. Dajte mu da obavi puno malih zadataka, kako biste ga mogli pohvaliti za svaki od njih. Obavljanje zadataka i dobivanje pohvale pomoći će mu da stekne povjerenje u obavljanje novih stvari pod vašom direktivom. Tako će također naučiti prihvatiti nove izazove bez straha.
Prihvaćanje kaveza i ograničenja. Upotreba kaveza (ograda) i drugih metoda kojima se ograničava kretanje vašeg štenca pomoći će mu da prihvati granice. Ako ga to ne naučite tijekom prvih nekoliko mjeseci, vaše će štene mati poteškoća u prihvaćanju ograničenja kasnije u životu.
Privikavanje na samoću. Vaše štene mora se priviknuti da ostaje samo. Kratko razdoblje koje provede u ograđenom prostoru u nekoj tihoj prostoriji udaljenoj od ostatka obitelji pomoći će mu u tome. Česte pauze između perioda odvojenosti pomoći će mu da shvati kako je to samo privremeno i da nije napušteno.
Razlikovanje onoga što se smije i ne smije žvakati. Štene će naučiti što smije žvakati a što ne ako uvijek ima na raspolaganju igračke za žvakanje, nude mu se samo oni predmeti koje smije žvakati i preusmjerava ga se u slučaju da uzme nešto što ne smije.
Učenje pravilnog obavljanja nužde. Ispravan način obučavanja će pomoći vašem štencu da shvati gdje i kada mora obavljati nuždu.


OČEKIVANJA U NAJRANIJOJ DOBI
1. Cijeli život vrti se samo oko mene! Ja, ja, ja! Ne očekujte ništa manje od svog štenca! Mi smo u ovom periodu praktički njihove sluge. Njihove potrebe su poput trenutačnih potreba dojenčeta i malog djeteta. Imajte na umu kako to nema veze s time da li je vaše štene razmaženo-radi se samo o njegovim potrebama kojima se mora trenutačno udovoljiti, pa se stoga i pobrinite za njih na taj način.
2. Ljubav, ljubav, ljubav. Tako je, pošto je ovo faza obožavanja, lako ćete se zaljubiti u svog štenca. Puno ga slikajte, no pripazite da ga ne razmazite. To će biti najteži dio odgoja vašeg šteneta, no bit je u formiranju dobrog psa spremnog surađivati.
3. Iako postoje osnovne vještine koje možete početi razvijati u najranijoj dobi, zapravo ste na neki način "na čekanju". Vaše je štene jednostavno premlado za formalni trening poslušnosti u ovom razdoblju. Vaš je posao sada da spriječite greške, podučite ga konceptima i brinete se o njegovoj sigurnosti dok ne bude mogao početi vježbati poslušnost u dobi od pet mjeseci.

ISTRAŽIVANJE
Vaše je štene u prirodnom stanju istraživanja i to obično radi svojim ustima. Istraživanje je zapravo nešto pozitivno, budući da to znači da je vaše štene željno naučiti nešto o svom okruženju. Pripazite na to da preusmjeravate ovaj nagon na pozitivan način, kako ne biste zatrli prirodni instinkt koji predstavlja proces učenja.

4. Štenad reagira instinktivno. Štenci su oboružani jedino svojim psećim instinktima i djeluju točno prema onome što znaju genetički. Ne znaju kontrolirati svoje osjećaje, niti unaprijed planiraju svoje radnje. Oni jednostavno djeluju prema svojim instinktima, dok ih ne naučimo kako odolijevati porivima. Ne kažnjavajte ih, već ih preusmjeravajte i zadržite strpljenje!
5. Ograničenja: štenci doslovno nemaju samokontrole u ovoj fazi. Skloni su napraviti sve što im padne na pamet, a to je dijelom instinktivno, a dijelom zbog manjka samokontrole. Ne očekujte od svog šteneta da uvijek napravi ispravan izbor ili se stalno dobro ponaša.
6. Pokušaji da odučite svoje štene od instinktivnog ponašanja (poput grickanja) neće uspjeti. Možete naučiti svoje štene da prestane koristiti svoja usta za komunikaciju kada ga naučite alternativnu metodu komunikacije. Dotada će svaki pokušaj da "nabrzaka" ispravite takvo ponašanje rezultirati jedino da umanji povjerenje vašeg štenca u vas kao vođe. Tehnike za rješavanje problema poput grickanja, škljocanja i žvakanja bit će navedene nešto kasnije.
7. Štenad ima ograničenu sposobnost zadržavanja pažnje i sposobni su "lijepo se ponašati" ili bolje rečeno, držati se podalje od nevolje, samo neko ograničeno vrijeme. Kako rastu i podučavamo ih, razviju dulji period održavanja pažnje, Važno je znati da se mogu koncentrirati samo kraće vremensko razdoblje.
8. Jednom kad se mentalna baterija vašeg šteneta isprazni i ono počne ponavljati neprikladno ponašanje, bilo koji pokušaj preusmjeravanja bit će bezuspješan. Odnesite svoje štene u kavez ili ograđeni prostor da se odmori.
9. Vaše štene može naučiti pravila vršenja nužde, no njegovo tijelo ne može zadržati sve svoje tjelesne funkcije, bez obzira koliko ono to možda željelo. Negdje sa četiri i pol do pet mjeseci tijelo vašeg šteneta će se dovoljno razviti da može kontrolirati potrebu za mokrenjem. Jako česte pauze za nuždu pomoći će mu da prije razvije tu naviku.
10. Ostanite realni! Neka vaša očekivanja budu realistična. Najranija mladost psa je razdoblje u kojem moramo snositi potpunu odgovornost za našu štenad. Ne očekujte od svog šteneta da se ponaša poput odraslog psa. Upoznajte njegova ograničenja i poradite na njima do slijedeće faze učenja.

IZBOR IZ SAVJETA VETERINARA

parazitske-bolesti-malaParazitske bolesti – kokcidioza


Kokcidioza može predstavljati veliki problem u uzgajivačnicama te dvorištima u kojima boravi veliki broj životinja

Opširnije
kontracepcija-i-sterilizacija-malaKontracepcija i sterilizacija
Pri pregledu psa na obaveznom cijepljenju veterinar će svakog vlasnika individualno savjetovati kada bi bilo najbolje izvršiti sterilizaciju
Opširnije
upala-vagine-malaUpala vagine kod pasa


Korištenje agresivnijih sapuna, šampona te deterdženata može izazvati iritaciju vaginalne sluznice i posljedični vaginitis. Često vlasnici znaju pretjerati s higijenom kada je kujica u tjeranju

Opširnije
ugriz-zmije-malaUgriz zmije


Prva pomoć kod ujeda zmije otrovnice posebno je važna onim vlasnicima pasa koji vole šetnje po šumi, kamenjarima, pustim mjestima gdje u blizini nema veterinarske ni liječničke pomoći Opširnije

krv-u-mokraci-malaKrv u mokraći psa


Obratite pažnju na to pojavljuje li se krv samo na početku ili samo na kraju mokrenja, je li mokrenje za psa bolno, mokri li pas uobičajeno ili mokri učestalo i u kapima

Opširnije
muzjak-ili-zenka-malaMužjaka ili ženku?


Nerijetko vlasnici mužjaka moraju promatrati okolinu poput kobaca, jer, ako se približava drugi mužjak, svojega moraju odmah staviti na uzicu Opširnije

larve-muha-malaInfekcija larvama muha
Životinja je ponekad dovedena na pregled zbog neugodnog mirisa, a vlasnici uopće nisu svjesni što se događa ispod zanemarenog krzna
Opširnije
parvaviroza-kod-pasa-malaParvoviroza kod pasa


Parvoviroza je zarazna bolest pasa koja se manifestira prvenstveno povraćanjem i krvavim proljevom i/ili upalom srčanog mišića s posljedicom zatajenja srca

Opširnije
trovanje-antifrizom-malaTrovanje antifrizom


Antifriz je vrlo otrovan, a do trovanja dolazi zbog toga što je sladak i psi će ga rado polizati s poda ili drugog mjesta na kojem im je dostupan

Opširnije
kriptohizam-malaKriptorhizam


Kriptorhizam je pojava kada psima u mošnjama nedostaju jedan ili oba testisa. Opširnije

necijepljeno-stene-malaIzolacija necijepljenog šteneta


Idealno društvo za maleno štene je drugo štene približno iste veličine i životne dobi. Takva druženja su vrlo dobra i nisu opasna ako su svi uključeni štenci zdravi i ako ih vlasnici ne vode na mjesta gdje je mogućnost zaraze velika Opširnije

rezanje-noktiju-malaRezanje noktiju

Nakon korekcije dužine nokta škarama, preporučujemo blago turpijanje nokta, naravno, ukoliko pas ima toliko strpljenja. Nakon škara, nokat ponekad ostane oštar, a turpijanjem se to značajno ublaži Opširnije

zima-malaZima za pse


Ukoliko je pas u šetnji aktivan, ako hoda ili trči uz vlasnika ili se zabavlja lopticom ili igrom s drugim psom, sigurno mu neće biti hladno. Smrznu se uglavnom vlasnici i to oni koji sjede ili stoje dok se psi igraju

Opširnije
dlaka-psa-malaPseća dlaka
Na ciklus rasta dlake utječu mnogi faktori kao što su temperatura okoline, količina svjetlosti, prehrana, opće zdravstveno stanje i hormonalni status životinje
Opširnije
fizio-terapijaFizikalna terapija u liječenju pasaMetode fizikalne terapije pripadaju među najstarije oblike liječenja. Ponosni smo i sretni što danas možemo ponuditi Vašem ljubimcu gotovo isti tretman fizikalnom terapijom kao što bismo to učinili i za sebe. Opširnije

mjenjanje-prehrambenih-navika-malaMijenjanje prehrambenih navika pasa


Baš ste krenuli na godišnji odmor i sada biste htjeli da tih sedam dana vaš razmaženi psić jede dehidrat, jer vam je to praktičnije. No to ne ide tako lako...

Opširnije
corona-virus-malaKorona virus kod pasa


Infekcija korona virusom obično je blage naravi s niskim mortalitetom, no, ako istovremeno dođe do infekcije s parvo virusom, dolazi do oboljenja koje je puno ozbiljnije Opširnije

ljecenje-ekcema-malaLiječenje vlažnog ekcema
Prekidanje kruga "svrbež-češanje-još jači svrbež" od presudne je važnosti u terapiji hot spota
Opširnije
pododermatitis-malaPododermatitis pasa


Pododermatitis pasa podrazumijeva upalne procese na šapicama koji mogu biti lokalizirani na mekušima, u interdigitalnom području (između prstiju) ili na korijenu nokta . Opširnije

izolacija-steneta-malaVažnost izolacije šteneta


Ako ste udomili štene starije od tri mjeseca, prvo ćemo ga cijepiti protiv bjesnoće i zamoliti vas za strpljenje sa šetnjama dok ne cijepimo i zarazne bolesti

Opširnije

POPULARNI ČLANCI

Ime za Vašeg psa Ova lista će, nadamo se, biti vrijedna pomoć pri izboru imena Vašem psu za sve one koji nemaju ideje, ili jednostavno žele bez previše muke naći ime koje je najprikladnije upravo za njihovog psa. Opširnije
border-collie6Top 10 najpametnijih pasmina na svijetu


Koje su najpametnije pasmine na svijetu? Svi mi volimo naše pse i većina nas vjeruje kako je naš vlastiti pas sigurno najpametniji od svih.

Opširnije
najbolji-cuvariTop 10 najboljih čuvara


Zamolili smo 14 stručnjaka za odgoj pasa (uključujući policijske i vojne trenere) da sastave listu 10 najboljih čuvarskih pasmina. Tijekom svoje procjene uzeli su u razmatranje ne samo temperament i fizičku snagu psa, već i njegovu hrabrost, odanost i podnošenje boli.

Opširnije