Štene

Važnost igre

Igra učvršćuje društveni poredak
Vitalna je za razvoj lovnih vještina
Način igre ovisi o spolu i statusu

Spremnost i želja pasa za igrom neke su od najpoželjnijih kvaliteta. Igrom s majkom i vršnjacima u leglu tijekom svoga prvog razdoblja formiranja, štene se uči društvenim odnosima, razvija vještinu komunikacije, stvara veze za cijeli život i prakticira sve fizičke i mentalne aktivnosti koje će zatrebati predatoru jednom kada počne sam hvatati svoj obrok. Štenad u starosti od tri tjedna započinje s igrom.

Učenje kontrole sile

Kroz igru, štenad razvija niz fizičkih sposobnosti, kao što su manualna spretnost, poboljšana koordinacija, hvatanje prednjim šapama, učinkovitost udarca iz ramena i prednost zaletavanja.
Igra štenadi omogućuje eksperimentiranje i prakticiranje pokreta i akcija u sigurnim situacijama. Štenad kroz igru također spoznaje i autoritet višeg psa i način obuzdavanja ugriza: ako štene majku suviše jako uštipne, ona će ga strogo ukoriti tako što če ga također uštipnuti. Ako jedno štene previše jako ugrize drugo i nanese mu bol, ugrizeno štene jaukne od boli i prestane se igrati. To je jasna lekcija i način na koji možemo kontrolirati mladenačke nestašluke dok vježbamo pse.
Povuci-potegni je zabavna igra, ali ujedno i učenje suradnje.

vaznost-igre.jpg

Društveni odnosi

Igra pomaže štenetu u razvijanju društvene hijerarhije u leglu. Igranjem borbe oni se međusobno iskušavaju, obično na način da obuzdaju svoj ugriz, ali i uporabom sile da iskušaju granice - da vide do kuda mogu ići. Igranjem započinje i suradnja: dva šteneta mogu udružiti snage i prikrasti se trećem ili mogu zajedno gristi istu igračku. Igra služi i da bi se pojačale urođene međusobne razlike karaktera. Štenad uči o tim razlikama i to razumijevanje ugrađuje u svoju igru. Naprimjer, da bi nastavilo igru, prirodno dominantnije štene može naučiti kako izgledati pokorno - slučajno pasti i dopustiti niže rangiranim psima da fizički nad njim dominiraju. Umjesto razvijanja jednostavne društvene hijerarhije dominantni - podčinjeni, štenad kroz igru uči da su odnosi podložni promjenama.

Igra je ozbiljna aktivnost
Kroz igru štene uči kako pokazati toleranciju, prijateljstvo, savladavanje agresije i spremnost na suradnju; sve su to različiti aspekti dobroga budućeg odnosa s ljudima. Ono također uči vrijednost uporabe zastrašivanja. Jurnjava, zasjeda i zaskakivanje mogu biti međusobno vesela zabava, ali pažljivo promatrajte govor tijela dominantnog šteneta i uočit ćete da se igra može upotrijebiti kao prijetnja drugom štenetu. Tijekom prijeteće igre štene stavlja šapu na leđa drugog šteneta; gleda ga izravno s raširenim zjenicama; može nakostriješiti dlaku, podići usnu, režati i pokazati zube. Intenzitet takvih aktivnost tog šteneta različit je od sličnog, ali razuzdanijeg ponašanja opuštene igre.

Rane lekcije za cijeli život
Kroz igru u mladosti, štenad razvija niz stavova koje će zadržati cijelog života. Tijekom normalne igre može se javiti spolno, predatorske ili agresivno ponašanje, ali ono je obično izvan konteksta. U psećem čoporu, ovakva igra stvara psa puna pouzdanja na njegovu putu k vodstvu ili više ovisnih jedinki, koje će se zadovoljiti da drugi odlučuju umjesto njih. Ako štene pokaže potencijalno dominantno ponašanje, izbjegavajte igru borbe s njim, jer bi inače mogli utrti put kasnijih problema dominantno agresivna ponašanja.
Kontroliranom igrom uče se važne društvene lekcije.

Nadgledanje igre
Slabo nadzirana igra može kasnije u životu dovesti do društvenih problema. Konstruktivno intervenirajte: usmjeravajte užitak za igrom vašeg šteneta prema kreativnoj aktivnosti. Uz dopuštenje vašeg veterinara, organizirajte susret svog šteneta s drugom štenadi: štenad kojima se uskračuje igranje s drugom štenadi tijekom važnih mjeseci nakon napuštanja legla, mogu zaboraviti svoje društveno ponašanje, a time se smanjuje i užitak društvenih susreta kasnije u životu ili, pak, nastanu problemi ponašanja. Organizirani susreti štenadi savršeni su za učenje kroz igru.

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači