Zanimljivosti

Pogrešna vjerovanja

Vlasnici pasa su često pogrešno vođeni brojnim, opće prihvaćenim idejama, koje se provlače godinama.

Vjerovanje: Pas treba postiti jedan dan u tjednu.
Ovo može biti na ruku vlasniku, ali nema ništa sa zdravljem psa.

Vjerovanje: Pas koji ne jede meso je izdržljiviji.
Pogrešno. Ova ideja postoji u određenim krugovima, iako je dokazano da je za izdržljivost u određenim aktivnostima (na primer, lov, vuča saonica) mnogo bolje nahraniti psa lakšim obrokom najmanje dva sata prije početka aktivnosti.

Vjerovanje: Moj pas jede isto što i ja.
Mnogi vlasnici antropomorfiziraju svoje pse. Oni ne znaju, ili se pretvaraju, da psi imaju različite navike u ishrani u odnosu na ljude. Psi su mesojedi, iako ne striktno, ali daleko da mogu jesti sve. Organizam psa probavlja visoko kvalitetne biljne proteine jednako dobro kao i one životinjskog porijekla, ali također mogu podnijeti i velike količine masti za razliku od ljudi. Psi toleriraju škrob kao izvor energije samo ako je u potpunosti skuhan i u proporciji s fiziološkim ograničenjima. Potreba za vitaminima i mineralima se također razlikuje od one prisutne kod ljudi. Na primjer, štenetu je dovoljno 400% manje vitamina D nego bebi čovjeka.

Vjerovanje: Pas treba varijacije u svojoj prehrani.
Pogrešno vjerovanje. Idealno, pas treba jesti istu hranu iz iste posude u isto vrijeme - upravo suprotno od onog kako bi željeli njihovi vlasnici! U stvari, česte promjene režima prehrane izlažu psa digestivnim problemima. Crijevna mikroflora je adaptirana određenom tipu hrane i svaka iznenadna promjena ne daje dovoljno vremena ovim mikroorganizmima da se prilagode novoj. Ovo stvara povećanu produkciju određenih slaboprobavljivih metabolita ili toksina. Naprimjer, dodavanje mesa indiferentne kvalitete povećava akciju proteolitičkih mikroba koji stvaraju osnovni pH, što vodi do flatulencije i proljeva. Stoga, varijacije u ishrani pasa se mogu tolerirati samo u okviru ranga hrane sličnog sastava. U suprotnom, kada mijenjate režim prehrane, učinite to postupno kroz period od jednog tjedna.

vjerovanja.jpg


Vjerovanje: Komercijalna hrana treba biti pojačana dodavanjem mesa.
Pogrešno vjerovanje. Mnogi vlasnici postaju nervozni kad nemogu identificirati meso u komercijalnoj kompletnoj hrani. Premda neki proizvođači pokušavaju prevladati ovaj problem dodavajući izvor mesnog sastojka u ime hrane (na primjer s piletinom, s govedinom) i dalje ostaje teško vlasnicima prihvatiti činjenicu da je taj sastojak zaista glavni u formulaciji hrane i da može biti jednak kvaliteti mesa iz mesnice. Ne treba zaboraviti da je gotova hrana formulirana tako, da sadrži sve sastojke neophodne psu za određeni uzrast i fiziološko stanje i da nije uzeto u obzir eventualno dodavanje mesa iz mesnice. Dakle, ako ste se odlučili svog psa hraniti komercijalnom hranom, onda svaki dodatak može utjecati na balans hranjivih sastojaka i tako negativno utjecati na zdravlje psa.

Vjerovanje: Proteini mogu opteretiti rad bubrega.
Pogrešno vjerovanje. Radi se o nekorektnoj aplikaciji istraživanja koje je provedeno nad svinjama. Ovo je dovelo do potpuno pogrešne ideje da vremenom visoki nivoi proteina u prehrani dovode do preranog starenja bubrega i gubitka njihove funkcije pročišćavanja, što dovodi do kronične disfunkcije ovog organa. Istraživanja koja su se vodila u Francuskoj od 1975. godine i SAD-u preko 15 godina su jasno dokazala da je ovo vjerovanje o štetnosti proteina na bubrege pogrešno. Urea, kao produkt katabolizma proteina, se eliminira pasivno od strane bubrega i ako bubrezi izgube svoju funkciju, to je jednostavno rezultat normalnog starenja ili rezultat pojave specifičnog oboljenja.

Vjerovanje: Kalcij drži uši psa uspravno.
Pogrešno vjerovanje. Kod rasa sauspravnim ušima (na primjer njemački ovčar), pad ili slabljenje uha može biti primjetno između četvrtog i šestog mjeseca kada ispadaju mlječni zubi. U ovom trenutku, vlasnici žure obogatiti hranu dodavanjem kalcija i vitamina, nakon čega primjećuju normalan povratak ušiju u prvobitno stanje. U stvari, kalcij i višak vitamina nemaju efekt, jer su uši građene od hrskavice koja naravno ne može fiksirati kalcij ili se formirati u kostima. Ne postoje naučna istraživanja koja pokazuju da određeni režim prehrane utječe na poziciju i nošenje ušiju, tako da praksa dodavanja viška kalcija može samo štetiti štenetu, jer vodi do narušavanja balansa hranjivih sastojaka u obroku psa.

Vjerovanje: Svi vitamini su u povrću.
Pogrešno vjerovanje. Povrće nije jedini izvor vitamina za psa. U stvari, vitamini topivi u mastima (A, D, E i K) se nalaze u životinjskim masnoćama ili u određenim organima. Tako, na primjer, jetra sadrži velike količine vitamina A, što može biti opasno po psa ukoliko se svakodnevno hrani jetrom. Vitamini topivi u vodi (B kompleks) se nalaze i u biljnoj i u životinjskoj materiji. Jednaka količina vitamina B1 se može naći u mlijeku u prahu i grašku. Dehidrirano povrće koje se može naći u određenim tipovima komercijalne hrane nije nikad značajan izvor vitamina.

Vjerovanje: Vitamin D je potrebno dodavati u hranu za štenad.
Pogrešno vjerovanje. Štenad zahtijeva relativno male doze vitamina D, tako da se potrebe za ovim sastojkom mogu lako nadomjestiti dobro izbalansiranom hranom. Prekomjerne doze izazvane nepotrebnim dodavanjem ovog vitamina mogu biti opasne i dovesti do ozbiljnih problema kostiju.

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači