Zanimljivosti

Michael Vick: Psi uzvraćaju udarac

igracka_vick_i_pas.jpg Dok Michael Vick, jedan od najboljih igrača profesionalne lige američkog nogometa služi zatvorsku kaznu u trajanju od 23 mjeseca zbog sudjelovanja u organiziranju borbi pasa, klađenja i ubijanja pit bulova, američki psi sa zadovoljstvom žvaču gumenu igračku koja je postala nezaobilazan accessory u psećem svijetu, a udruge za zaštitu životinja prikupljaju sredstva kako bi Vickov posjed pretvorile u azil.

igracka_vick.jpgBailey i Bentley navalili su na bivšu zvijezdu Atlanta Falconsa poput dva bijesna pit bula čim su ga ugledali. Nastao je pravi rat između malih pasa, koji se natječu tko će prije sažvakati borca sa psima. Gumenu igračku je zamislila i plasirala na tržište njihova vlasnica Jesicca Winton, koja je i sama tijekom studija igrala nogomet u ženskom timu Bulldogsa. Amerikanci koji na svoje kućne ljubimce troše više od 35 milijardi dolara godišnje, od sada će moći dio tog novca potrošiti i na igračke i majice s likom Michaela Vicka, znajući da će dio dobiti biti upotrijebljen za brigu o napuštenim životinjama.

"Pseća igračka za žvakanje napravljena je od materijala kao stvorenoga za pse. Čvrsta je i savitljiva, prikladna za sve pasmine, a osobito za pit - bulove", piše na internetskoj stranici nazvanoj Headline Pet Toys. "Savija se, odskakuje, leti, pluta i traje dulje od jedne sezone", ističe ljubiteljica životinja, aludirajući na način na koji su ubijani psi koji nisu više nastupali u borbi.

posjed_s_borbama_pasa.jpg Afera je izbila u travnju, kada je policija u potrazi za drogom pretražila Vickovo imanje u okrugu Surry, u jugoistočnoj Virginiji. Umjesto bijeloga praha, zaprepašteni policajci otkrili su 54 psa pasmine pit - bul, u vrlo lošem zdravstvenom stanju, ozlijeđenih i punih ožiljaka. Snimke mrtvih životinja pronađenih na posjedu "quarterbacka" Atlanta Falconsa, prikazane na televizijskim vijestima, šokirale su Ameriku i privukle pozornost javnosti na raširenost ilegalnih borbi pasa, koje organizatorima samo u SAD-u svake godine donose milijarde dolara zarade.

Nakon opsežne istrage i svjedočenja trojice suradnika i Vickova oca u kolovozu, zvijezda američke nogometne lige i njegovi suoptuženici nisu imali drugoga izbora nego priznati krivnju za okrutnost prema životinjama, zvjerska ubojstva pasa, organiziranje borbi i primanje oklada, što je kažnjivo prema lokalnim i saveznim američkim zakonima. 

vick_s_borbenim_psom.jpg Pokušavajući smanjiti štetu i povratiti barem dio izgubljenog ugleda, igrač je ponudio ispriku javnosti, pristao platiti novčanu kaznu u visini od 900.000 dolara i dobrovoljno se prijavio na odsluženje kazne prije izricanja konačne presude. U nadi da će to biti olakšavajuća okolnost, čak je sudjelovao na PETA -inom tečaju "Razvoj empatije za životinje".

Jednog od najboljih igrača američkog nogometa, s kojim su Atlanta Falconsi potpisali
ugovor vrijedan 130 milijuna dolara, klub je suspendirao na neodređeno vrijeme, bez plaće, a uz to je izgubio stotinjak milijuna dolara vrijedne ugovore s proizvođačima sportske opreme poput Nikea i drugih uglednih tvrtki. Surađivao je s kompanijama EA Sports, Coca - Cola, Powerade, Kraft, Rawlings, Hasbro i AirTran.

Prema sudskim dokumentima, igrač koji je bio na 33. mjestu Forbesove liste "Top 100 celebrities" nalazi se u financijskim poteškoćama. Posjed na kojem su se održavale borbe pasa bio je prisiljen prodati za 450.000 dolara, a sada ga želi kupiti teksaška udruga za zaštitu životinja, kako bi na ironičan način završila tragičnu priču.

prosvjednica.jpg Poduzetan trgovac nekretninama Wilbur Ray Todd Jr. odbio je ponudu od 747.000 dolara postignutu na aukciji. Od ljubitelja životinja traži više od milijun dolara, pa udruga uz pomoć Society for the Prevention of Cruelty to Animals (SPCA) prikuplja novčane priloge i ne odustaje od ideje nazvane "Vick House Project".

Prošloga tjedna dvadeset i dva pit - bula s Vickova imanja dobilo je novi identitet uz pomoć Udruge za zaštitu životinja "Best Friends Dogtown", poput pravih zaštićenih svjedoka. Psi su predstavljali jedan od glavnih dokaza u sudskom procesu protiv bivšeg vlasnika. Uz novi identitet, ti psi sada vode drugačiji život: zdravo se hrane, po prvi put imaju priliku igrati se s igračkama, uče hodati na uzici i surađuju sa svojim trenerima kako bi naučili postati kućni ljubimci poput pasa koje susrećemo u šetnji sa svojim vlasnicima. 

zasticeni-svjedoci-b_3.jpg

tuzni_borbeni_pas.jpgdva_borbena_spavaju.jpg Zbog borbene prošlosti, ipak su odvojeni od drugih pasa u azilu dok ne postignu zadovoljavajući stupanj socijalizacije s drugim pripadnicima svoje vrste. Njihovo boravište ostat će tajnom do 25. siječnja, kada se očekuje zaključenje sudskog procesa koji je potaknuo promjene u zakonu. Lokalnim i državnim odredbama usmjerenima protiv borbi pasa dodane su, naime i savezne kazne.
 
Pitanje zašto je netko tako uspješan ugrozio toliki ugled, bogatstvo i karijeru zbog okrutne zabave, ostat će bez odgovora. Sigurno je jedno - umjesto simbola ostvarenja američkog sna, Michaela Vicka pamtit ćemo kao brutalnog zlostavljača životinja. A javnost to ne oprašta. 

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači