Zanimljivosti

Kućni ljubimac na prozacu

Najprije kupite zlatnu ribicu, potom papigu, pa hrčka i psa. Ako stane u stan, i mačku. Ujutro se dignete, djecu razvezete u školu ili vrtić, sebe na posao, a spomenute životinje ostavite kući da se odmaraju do pet, šest ili sedam navečer.

Kad se vratite shvatite da zlatna ribica pliva leđno, pas je napravio opći nered, mačka izgrebla što je dohvatila, a papiga je zanijemila. Razlog - depresija. Barem tako tvrde britanski stručnjaci koji su ovih dana objavili da sve više vlasnika svojim kućnim ljubimcima daje Prozac, lijek protiv depresije.

ljubimac-na-prozacu.jpg

Farmaceutske tvrtke zadovoljno trljaju ruke, jer će im se broj potrošača značajno povećati, a životinjama je lakše dati tabletu nego, primjerice, psa rastrčati po kvartu. Naime, vlasnici kućne ljubimce ostavljaju same, zatvorene u stanove i kuće, gotovo cijelog dana. Rezultat je da postaju depresivni i, naravno, predebeli zbog premalog kretanja.

Osobito su osjetljive tropske ptice, poglavito papige, kazao je za BBC Romain Pizzi, specijalist za zoologiju Royal Collega of Veterinary Surgeons, dodavši da su životinje žalosne kad ih vlasnici dulje ostavljaju same.

Znakovi depresije su, kaže, samoozljeđivanje i uništavanje po kući ili pak bezvoljnost. Pokaže li se da vaš kućni ljubimac ima pravi medicinski problem, valja pokušati s jednim ciklusom Prozaca. Osim papiga, u depresiji mogu biti i druge životinje, primjerice psi i mačke, kažu veterinari.

Dakako, farmaceutska industrija ne gubi vrijeme pa prodaja lijekova za životinje doživljava pravi bum. Tako je američka tvrtka Eli Lilly predstavila svoj antidepresiv Reconcile namijenjen psima. Jedna tableta dnevno aromatizirana s biftekom!

U isti se biznis ubacio i Pfizer s lijekom protiv debljine za pse pod nazivom Slentrol. No, tu nije kraj pa se pojavila i Cerenia, lijek protiv morske bolesti dok se primjerice psi voze automobilom ili brodom. Sve u svemu, čini se da je farmaceutika pronašla učinkovit krug vječne prodaje u kojem je uvijek netko bolestan - ili čovjek ili životinja!

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači