Zanimljivosti

Razveselite baku - kupite joj robota

Znanstvenici sa Sveučilišta Saint Louis, predvođeni dr. Williamom Banksom, proučavali su utjecaj Sparkyja, mješanca dugih ušiju, teškog 16 kilograma, i robota AIBO-a, koji zapravo vrlo malo sliči psu, na stanovnike triju američkih staračkih domova, prenosi Reuters.

Na iznenađenje stručnjaka, Sparky i AIBO djelovali su gotovo podjednako dobro, znatno ublažavajući usamljenost ispitanika koji su se emotivno vezivali i za psa i za robota.

robot.jpg

Mnogi stariji ljudi nisu sposobni brinuti se o ljubimcima ili su ih se, ako su ih imali, morali odreći dolaskom u starački dom, ostajući uskraćeni i za tu emotivnu vezu.

Cilj znanstvenika bio je provjeriti može li i 'lažni' pas pružiti barem neku utjehu usamljenim ljudima, a 38 stanovnika staračkih domova podijelili su u tri grupe. Onima iz prve u posjet je redovno dolazio Sparky, inače pas dr. Banksa. Drugu grupu je posjećivao AIBO, robot koji uz pomoć umjetne inteligencije stupa u interakciju s okolinom i izražava emocije. Treću grupu nije posjećivao ni jedan ni drugi pas.

Iako su pretpostavljali da će Sparky imati pozitivniji učinak na ispitanike, nakon sedmotjednog ispitivanja ispostavilo se da oba djeluju podjednako dobro.

Dr. Banks napominje da bi roboti slični AIBO-u mogli poslužiti kao dobro društvo za starije osobe. Između ostalog, takvi bi se ljubimci mogli programirati i da na neki način nadziru starije osobe, pozivajući bolničare u slučaju padova i ostalih nezgoda.

 

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači