Zanimljivosti

Pas u bijeloj kućici

psi-u-bijeloj-kuci.jpgU najnovijem broju Time magazina tvrde da je za Amerikance, dakako, izuzetno važno odabrati pravog predsjednika, no kad on već jednom bude u Bijeloj kući, pred njim je velika odluka: kakvog će psa izabrati.

Anketa provodena među američkim vlasnicima kućnih ljubimaca pokazuje da oni favoriziraju Johna McCaina, što nije čudno jer njegova se McCain menažerija sastoji od dvije kornjače, puno ribica, nekoliko papiga, mačke Oreo i četiri psa.

Obama bi se mogao tješiti činjenicom da vodi sa 14 posto više glasova među onima koji nemaju kućnih ljubimaca, kad takvih domaćinstava u SAD-u ne bi bilo doista puno manje.   
No, bez obzira na ishod izbora, Obama je dao jedno predizborno obećanje koje ne smije prekršiti: rekao je kćerkama da će, kad sve to bude gotovo, za nagradu što su bile strpljive dobiti psa.

Ako taj pas doista postane Prvi pas Amerike, pred njim je velika povijesna zadaća. Naime, nekad davno, u sa mim počecima novije američke povijesti, George Washington mogao
je svoje lovačke pse nazvati "Ispičutura" ili "Nacvrcani" (Drunkard i Tipsy), no već je dvadesetih godina 20. stoljeća 29. američki predsjednik Warren Harding za svog terijera Laddie Boy imao posebnog slugu i ručno izrezbarenu stolicu s koje je budno, naćuljenih ušiju, pratio važne sastanke.

Teddy Roosevelt imao je jazavca, žabu krastaču, nekoliko zmija i svinju, no njegov pravi ljubimac bio je Pete, bulterijer koji nije bio oštro kažnjen čak niti kad je razderao hlače francuskog ambasadora.

Njegov rođak Franklin D. Roosevelt, koji je u Bijelu kuću došao 40-ak godina kasnije, imao je crnog scottieja koji se zvao Fala i bio proglašen najpoznatijim psom SAD-a. Fala je imao svog osobnog tajnika za štampu, glumio je u jednom filmu i bio je i počasni vojnik američke vojske.

Kao što se sjećamo, jer se o tom detalju kinološke povijesti Bijele kuće i kod nas puno izvještavalo, predsjednik George Bush Stariji imao je springer španijela Millie koja je tijekom njegova predsjednikovanja "napisala knjigu", prodanu u više primjeraka od autobiografije njezina vlasnika.

Na ovom popisu nikako ne smijemo zaboraviti koker španijela Checkers ne baš omiljenog američkog predsjednika Richarda Nixona.

Naime, nakon što je bio javno prozvan za primanje mita, predsjednik Nixon održao je čuveni govor, koji je ušao u povijest kao Checkers Speech i kao prvo veliko korištenje televizije u svrhu političkog marketinga.
Priznao je da je jedini poklon koji je njegova obitelj ikad primila bio upravo Checkers. Nixon je i inače besramno pokušavao iskoristiti Checkersa za imidž opuštenog, tolpog, normalnog čovjeka pa se rado s njime slikao.

No, što se tiče obitelji Obama, situacija je donekle složena zbog alergija na pseću dlaku koje imaju obje kćeri. Američko udruženje uzgajivača pasa već je pripremilo veliku studiju o tome koji psi dolaze u obzir kad je Obama u pitanju.

Naime, postoji samo pet hipoalergentskih pasmina, od kojih su najpoznatiji i doista ne izazivaju alergije bichoni, veseli, razigrani psi vrlo slični pudlicama. No, može li prvi crni "narodni" predsjednik odabrati psa kojeg tako često friziraju hollywoodski stilisti vežući im mašnice, a obožavali su ih napudrani francuski plemići u tajicama?

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači