Zanimljivosti

Deset najpopularnijih pasmina u Hrvatskoj 2


Deset najpopularnijih pasmina u Hrvatskoj 2
 1. alpski_brak_jazavcar_malaAlpski brak jazavčar vrlo je aktivan, srednje velik i snažan pas s jakim kostima i dobro razvijenim mišićima. Od davnina se koristi kao krvosljednik za lov na zečeve i lisice u predjelima njemačkih i austrijskih Alpa te u bavarskim šumama. Pouzdan je tragač, a budući da se javlja štekčući, lovac ga dobro čuje.
  U kući je miran i srdačan s obitelji i djecom. Može biti dobar obrambeni pas. Svojeglav je i agresivan u lovu, brz, neumoran i siguran.

 2. istarski_kratkodlaki_gonic_malaIstarski kratkodlaki gonič je pas profinjenog izgleda s tijelom tipičnog goniča. Vrlo je temperamentan pas, brzo pronalazi divljač i goni je na kratkom rastojanju.
  Hitro uočava i reagira na promjene oko sebe. Dobrog je njuha, a pri gonjenju se javlja glasom srednjeg do visokog tona.

 3. posavski_gonic_malaPosavski gonič ima smiren temperament, ali još uvijek dovoljno živahan da ne bude previše trom pri gonjenju. Najbolji je za lov na zečeve lisice i divlje svinje.
  Iznimno je cijenjen u Hrvatskoj i Bosanskoj Posavini zbog brzine i pokretljivosti, a posebno zbog poslušnosti i privrženosti gospodaru.

 4. njem_kratk_pticar_malaMeđu lovačkim psima nema ni jednog psa koji je vodljiviji i sposobniji učenju od njemačkog kratkodlakog ptičara. Svom gospodaru čita želje iz očiju. Pravi je lovački pas, kojega možemo držati u stanu ili u kući. Izvanrednih je lovačkih sposobnosti te može raditi u brdima, šumama, močvarama i podnosi svaku klimu. Izvanredno je ugodnog temperamenta i prilagođava se svakoj situaciji ako mu se pruži dovoljno kretanja na otvorenom.

 5. njem_ovcar_malaNjemački ovčar je najomiljenija službena pasmina na svijetu. Krasi ih otmjeni sklad u kretanju pa su poznati i kao 'leteći kasači'. Posjeduju rijetku kombinaciju inteligencije, okretnosti, snage i neustrašivosti. Zahvaljujući tim karakteristikama, odlikuju se i širokim spektrom radnih uloga, uključujući i status kućnih ljubimaca.
  Postojana narav i poslušnost čine ih vrlo pogodnima za obučavanje, što ih čini idealnim psima za pratnju. Primjereni su za svakog ljubitelja pasa, a uz dosljednost pri odgoju mogu se postići izvanredni rezultati. Nije problematičan, no treba naglasiti da je to u osnovi radni pas s kojim se treba baviti.

 6. eng_seter_malaEngleski seteri su plemenitaši među radnim psima otvorenih terena. Oni nisu samo izuzetni radni psi, već i pravi ljepotani sa svojom elegantnom linijom i svilenkastom dlakom koja prekrasno leprša dok su u pokretu.
  Umiljati su i privrženiji obitelji nego neke druge pasmine lovačkih pasa.

 7. epanjel_breton_malaEpanjel breton najmanji je od svih ptičara. Snažan pas živahnog i inteligentnog izgleda vrlo je krotak i pomalo samovoljan. Voli aportirati, a njegov odgoj je prilično lagan jer vrlo brzo shvaća što se od njega očekuje. Nježan je prema djeci i dobro se slaže s drugim psima i kućnim životinjama. Ako ne ide u lov, mora imati alternativu kao što su plivanje, fly-ball, aportiranje, puno trčanja i igre.

 8. njem_ostrodlaki_pticar_malaNjemački oštrodlaki ptičar je najbrojniji medu ptičarima, a prema mišljenju vlasnika i najupotrebljiviji. Taj svestrani pas plod je osamdesetogodišnje pažljive selekcije.
  Nastao je od najboljih kratkodlakih i dugodlakih ptičara. Dobar je čuvar. Može živjeti vani, u psetarnici ili u kuci. Moramo voditi računa o tome da ima izvanredno razvijen lovački nagon.

 9. njem_lovni_terijer_malaNjemački lovni terijer je prije svega lovački pas, izrazito živahan, gotovo prepun energije. Tvrdoglav je i oštrog karaktera pa je i izvrstan čuvar. Zbog izuzetne oštrine koriste ga i lovci za zaustavljanje čopora divljači.
  Služi kao krvosljednik ili pas za lov na veliku divljač. Njemački lovni terijer ima samo jednog gospodara kojeg će slušati i nije za početnike.

 10. labrador_retriver_malaPoznat kao "kralj svih retrivera", labrador retriver uvjerljivo dominira medu svim pripadnicima svoje skupine. Osvojio je srca ljudi diljem svijeta, pa mu popularnost iz godine u godinu raste. Najpopularnija je pasmina u Velikoj Britaniji, SAD-u, Francuskoj, a vrlo je brojan i u mnogim drugim zemljama. Izvanredna dobroćudnost, radost življenja kao i njegova odanost i privrženost stvorili su idealnog obiteljskog psa. Izvanredne inteligencije, svoju je dobroćudnost stavio u službu čovjeka.
* Izvor: www.jutarnji.hr

 

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači