Zanimljivosti

Kako nam psi čitaju misli

Psi ne govore, niti shvaćaju većinu onog što govorimo, no ponekad pokazuju znakove razumijevanja kojima nas iznenade.

kako-nam-psi-citaju-misli

Psi su vrlo pažljivi promatrači, a oslanjaju se i na mirise kao dodatni izvor informacija o svijetu oko sebe – to je ujedno i objašnjenje za povremene iznenađujuće uvide u raspoloženje i namjere ljudi

Psi nas često promatraju, no dobivaju li oni od toga neko posebno znanje o nama? Prema Alexandri Horowitz, autorici knjige 'Svijet iz pseće perspektive', odgovor je 'da'.

Psi nas poznaju – znaju što činimo, a ponekad i zašto nešto činimo, čak ni kad to sami ne znamo. Uvid u svog vlasnika psi dobivaju od stalnog promatranja, te od niza mirisa.

Naše uobičajeno ponašanje očituje se u kretnjama, pa samo pogled ili način na koji nešto radimo može psu otkriti što namjeravamo sljedeće učiniti. To je jedan od razloga zašto se često čini kako pas zna da će uskoro ići u šetnju ili da ćemo mu dati jesti.

Čak i kad ga pokušavamo prevariti, pas će često znati naše prave namjere – otkriva nas govor tijela i miris koji ispuštamo. Iako se psi u ovom pogledu čine kao čitači misli, moramo skrenuti pažnju da bi i ljudi sigurno bili podjednako svjesni tuđih namjera kad bi imali strpljenja promatrati nekoga satima.

Pas također ima i anatomsku prednost u očitavanju raspoloženja i sitnih promjena u ljudskim pokretima. U pitanju je mnogo štapićastih fotoreceptora koji mu omogućuju da u djeliću sekunde opazi pokret.

Izvor: Tportal

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači