Zanimljivosti

LAGOTTO ROMAGNOLO - Psi koji pronalaze blago

LAGOTTO ROMAGNOLO - Psi koji pronalaze blago 

To je jedina pasmina u svijetu koja je posebno specijalizirana za traženje tartufa.

lagoto_stene.jpg Lagotto Romagnolo su kovrčavi psići koji su idealni kućni ljubimci i osvajaju svojom simpatičnošću, a imaju prirodni talent pronaći delikatesu skuplju od zlata - tartufe.

Natalija Kalečak iz Zagreba uzgojem pasa iz pasmine Lagotto Romagnolo počela se baviti 2001. godine, kad je iz Italije uvezla svoju prvu ženku koju je nazvala Holly.

- Holly je sad već majka i baka mnogobrojnim šampionima i uživa u zasluženoj mirovini i jedini je pas koji spava sa mnom u krevetu, iako imam više pasa - izjavila je Natalija.

Lagotto Romagnolo je novija pasmina koju je FCI (Fédération Cynologique Internationale) priznala 1995. godine.

Tragač i idealan kućni ljubimac

To su jedini psi u svijetu koji su posebno specijalizirani za traženje tartufa, te je to i bila njihova primarna namjena.

Danas su već postali vrlo popularni kao kućni ljubimci i to zbog toga što su živahne, ali blage naravi. Oni su idealni kućni psi i zbog činjenice da se ne linjaju.

Vrlo su živahni, inteligentni, društveni i poslušni. Brzo i lako uče, te su izvrsni za djecu i život u obitelji. Ne pokazuju niti malo agresivnosti i odlično se slažu s drugim psima. Iako najčešće žive u zatvorenom prostoru, lagotti vole odlazak u prirodu. Jako vole vodu, pa će im odlazak na more, rijeku ili jezero biti prava radost.

Lagotto Romagnolo psi se također koriste i za vođenje slijepih osoba, a jedno je štene iz našeg posljednjeg legla otišlo u SAD, gdje će se školovati za traženje ljudi u ruševinama - ispričala nam je Natalija.

Porijeklo i zastupljenostlagoto_stoji.jpg

Pasmina se prvi puta pojavila u 16. stoljeću u unutrašnjosti Italije. S vremenom se počinju koristiti kod traženja tartufa, te postaju najzastupljeniji u pokrajinama Toscana, Lombardia i Emilia Romagna, koja je najbogatija tartufima.

Osim u Italiji, ovi su psi danas najzastupljeniji u Skandinaviji, Nizozemskoj i Engleskoj.

Trening za traženje tartufa

Lagotti imaju prirodan talent za traženje i iskopavanje tartufa, ali on se posebnim treningom može izbrusiti i poboljšati.

Trening počinje kada je štene staro oko 3 mjeseca, a trebala bi ga provoditi osoba koja s njim provodi najviše vremena i koja će mu kasnije biti vodič u traženju. Trening je ozbiljan, ali je napravljen u nekoliko faza i razrađen na način da ga štene shvati kao igru i zabavu.

Prva faza treninga zapravo je igra šteneta s komadićima tartufa koje može i pojesti. Tako se štene privikava na miris tartufa.

U drugoj se fazi izrađuje loptica od komadića tartufa i ulja spojenih nekim čvršćim jestivim sastojkom, npr. krušnim mrvicama. Loptica bi trebala biti dovoljno velika da ju pas ne može pojesti. Zadatak igre s lopticom jest naučiti psa da ju donosi. Ona se baca u visoku travu gdje ju pas ne može vidjeti, već ju može pronaći samo slijedeći osjetilo njuha. Pronalazak i donošenje loptice nagrađuje se pohvalom, igrom ili komadićem tartufa. Koliko vrijede tartufi?

Od tartufara saznajemo da cijena tartufa varira, ovisno o godišnjem dobu, te ponudi i potražnji.

Skupoća tartufa ovisi o njegovoj klasi i veličini. U Hrvatskoj trenutno i nema crnih tartufa, a cijene bijelih se kreću od 1000 do 3000 eura.

Cijele bijele i crne tartufe možete kupiti i u staklenkama. Za staklenku koja sadrži 40g bijelih tartufa morat ćete izdvojiti 500 kuna, a za 50g crnih 150 kuna.

tartufi.jpg Nakon što psić savlada traženje i donošenje loptice, slijedeća je faza zakopavanje iste u zemlju.

- Psi su već u toj fazi toliko ludi za tartufima, da već samostalno počinju kopati i donositi lopticu. Ta je faza najvažnija tijekom cijelog treninga, jer zapravo prikazuje stvarni posao Lagotta - objasnila nam je Natalija Kalečak.

Cijena pasa

Većina se tartufara u traženju "blaga" koristi psima, iako ima i onih koji se koriste svinjama. 

- Što se tiče pasa, tartufari najčešće koriste mješance ptičara i srodnih pasmina, dok je čistokrvnih lagotta još uvijek malo, vjerojatno zbog toga što su nova pasmina - rekla je Natalija.

Saznali smo da je cijena Lagotto Romagnolo štenca u Hrvatskoj oko 500 eura, što ovisi o spolu, boji... U inozemstvu je ta cijena puno veća.

Odrasli pas, koji je prošao obuku za traženje tartufa može dosegnuti i cijenu od nekoliko desetaka tisuća eura.

- Većinu naših štenaca još uvijek prodajemo izvan RH jer su dosta poznatiji. Naše lagotte možete naći u Australiji, Kanadi, Danskoj, Nizozemskoj, Švicarskoj, SAD-u, Italiji itd., a također se bavimo i drugim pasminama - izjavila je Natalija iz uzgajivačnice pasa Kan Trace.

 

 

 

 

 

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači


Notice: Undefined variable: tags in /home/vauvaun/public_html/modules/mod_miniadspot/mod_miniadspot.php on line 23

Notice: Undefined variable: tags in /home/vauvaun/public_html/modules/mod_miniadspot/mod_miniadspot.php on line 24