Zanimljivosti

Njihove male tajne

Je li vas ikada zanimalo koja je pseća vrsta najinteligentnija, zašto se vas mačak, iako ste mu dali omiljenu poslasticu, pravi da je ne vidi i koju glazbu voli vaš ljubimac.
Odgovore na ta i mnoga druga pitanja naći ćete u knjizi »Play It Again« Augustusa Browna.
 
pseci_nos.jpgNeke od najvećih nepoznanica vezane su uz pseću njušku. Nevjerojatan, ali istinit podatak je, da psi mogu nanjušiti ljudske otiske prstiju stare tjedan dana. Njihovi su nosići toliko osjetljivi, da čak nanjuše elektricitet. Eksperimentom je ustanovljeno da psi mogu raspoznati u kojoj od dviju kutija su vodovi struje.
 
Psi su vrlo probirljivi što se glazbe tiče. Tako su suglasni u jednom: Bach im je draži od, na primjer, Britney Spears. Studija provedena na tisućama pasa pokazala je da različito reagiraju na različite vrste glazbe. Ljudski glas i pop glazba poput one Britney Spears ne umiruju psa i ne smanjuju mu stres. Heavy metal i grunge glazba pse čini još nervoznijima, a kada počinje svirati Metallica psi su tijekom istraživanja počeli lajati. Ono što vole je klasična glazba i to vrlo jasno pokazuju: uživaju i opušteni su uz Bacha.
 
Žuto-plavi svijet
 
Psi mužjaci navodno su ljevaci, a ženke preferiraju desnu šapu. Mace su s druge strane sklonije korištenju lijeve ruke. Ali, nemojte se čuditi ako vaš mačak ne protegne niti jednu šapu, iako ste pred njega stavili njegovu omiljenu slasticu, jer mačke imaju »slijepu točku« ispred nosa i zbog toga ponekad ne vide predmet koji im je tik pred nosom.
Isto tako, ako ste mislili da vašem psu nije važno ima li crvenu ili zelenu ogrlicu, jer i onako ne razlikuje boje, opet ste pogriješili. Iako psi ne vide toliko širok raspon boja kao ljudi, razlikuju boje, ali njihov svijet je pretežno u žutim i plavim tonovima.
 
Niste li još vlasnik psa, a razmišljate da udomite jednog četveronošca mogla bi vamsjene_pasmina.jpg pomoći lista deset najpametnijih psećih vrsta. Listu predvodi graničarski škotski pas, slijedi ga pudl, njemački ovčar, zlatni retriver, pa doberman. A među prvih deset svoje mjesto su našli i šetlandski ovčar, labrador retriver, papilon, rotvajler, te australski govedar.
Nažalost, postoji i popis peseka koji i nisu najbistriji, ali imaju drugih kvaliteta kojima nadoknađuju tu manu. Listu predvodi baset, a slijede ga mastif, beagle, pekinezer, pas sv. Huberta, ruski hrt, čaučau, buldog, basenji, afganistanski hrt.
 
Iako nije sastavljen popis napametnijih maca, otkriveno je koja se najviše voli kupati. Među domaćim macama, bengalska je maca velika ljubiteljica vode, pa se nemojte začuditi ako nepozvana skoči u vašu kupku.
 
Sve vlasnike koji misle da njihova maca može predvidjeti ili nanjušiti kada dolaze kući, moramo razočarati: oni, zahvaljujući izvrsnu sluhu kojim raspoznaju i ultrazvučne frekvencije, samo čuju frekvenciju vlasnikova automobila, koju ljudsko uho ne može čuti.
 
yorkie_barking.jpg
 
No ono što ljudi čuju jest lajanje, a pseći lavež u prosjeku, barem tako tvrde znanstvenici, traje dvije sekunde. No jedan beagl srušio je sve rekorde u lajanju: u deset je minuta zalajao 907 puta. No, ta pseća vrsta ne drži tu titulu; naime, pravi mali lajavci su jorširski terijeri, kern terijeri, foks terijeri, beagli.
 
Iako se za mace smatra da su sklonije debljaju i dobroj hrani, a možda je za taj pogrešan sud zaslužan Garfiled, stručnjaci su otkrili da su mace manje sklone debljanju od pasa. Tako je provedeno istraživanje, koje je pokazalo da 30 posto pasa koje dolazi u veterinarske klinike ima višak kilograma, dok je kod maca samo 10 posto takvih slučajeva. I anoreksija je mnogo češća među macama nego među psima, a u većini je slučajeva izazvana depresijom jer im nedostaju vlasnici. 

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači