Zanimljivosti

Psi naučili koristiti računala

 

pas_s_laptopom.jpg

 
Friederike Range i kolege su pokazali, da psi mogu klasificirati kompleksne fotografije u boji na isti način kao ljudi. U studiji je trebalo eliminirati ljudski faktor, pa su znanstvenici naučili pse da koriste računala s ekranom osjetljivim na dodir.

Da bi doznali mogu li psi kategorizirati slike i primijeniti naučeno na nove situacije, znanstvenici su psima prikazivali slike pasa i krajolika.

Ako bi pas odabrao fotografiju nekog psa, za nagradu bi dobio hranu. Kad su shvatili da će dobiti hranu za uspješno odabrane slike, psi su išli na testove.

Na prvom testu, psima su prikazane nove fotografije pasa i krajolika. Psi su nastavili odabirati fotografije pasa i na taj način pokazali da su sposobni primjeniti znanje na nove situacije.

Na drugum testu psima su prikazali nove fotografije pasa, ali zalijepljene na već poznate krajolike, suočivši ih s oprečnom situacijom, jer su te pozadine već poznavali kao krajolike. Svejedno, psi su nastavili slike identificirati kao pse. Ovim je eksperimentom pokazano da su psi sposobni razmišljati o pojmovima.

Autori studije su donijeli i zaključke o metodologiji: "Korištenje touch-scren računala s psima otvara cijeli svijet mogućnosti testiranja kognitivnih sposobnosti pasa, s mogućnošću potpune kontrole utjecaja vlasnika ili istraživača." Dodali su da se ista metoda može koristiti i kod drugih vrsta. 

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači