Zanimljivosti

Ana Babić: Godine zajedništva i ljubavi tek su pred nama

                        laura-i-psi.wide.1.jpg

- Nema toga psa za kojeg bih je mijenjala, nikada - pripovijeda Ana Babić, koja je pružila dom slijepoj dobermanki iz skloništa za napuštene životinje. - Svaki dan mi pokazuje kako su male stvari potrebne za potpunu sreću, a to me čini sretnijom i bogatijom. Naučila me još nečemu što nisam od nje očekivala - borbenosti i hrabrosti.

Prošle su gotovo dvije godine otkako je Aruba stigla u dom obitelji Babić iz zaprešićkog azila, u kojem je zajedno sa svojim bratom ostavljena kao štene. Slijepi od rođenja, godinu dana dobermani su proveli zatvoreni u metalnom kavezu, bez ikakve nade za udomljenje. Kada su Ana i njezin suprug Roko prvi puta ugledali Arubu, njihovi životi su se dotakli.

Bilo je potrebno puno truda i ustrajnosti da zadobiju povjerenje usamljenog psa i hrabrosti da donesu odluku o udomljenju.

aruba---.jpg Zašto nije uspavana, kakav život može imati slijepa dobermanka - zabrinuto su ispitivali prijatelji i znanci.  Patnje ima svuda oko nas i ona neće nestati ako se na nju ne obaziremo - odgovarala je Ana na njihove dobronamjerne, ali neprikladne reakcije i sama se pitajući hoće li moći svladati izazov koji stoji pred njima. Arubino ponašanje u azilu, iako očekivano za uvjete u kojima se našla, nije davalo previše nade u normalan život.

Budući da nije uspjela podijeliti iskustva s vlasnicima čiji je pas slijep od rođenja, jer takvih slučajeva gotovo da i nema, bila je prisiljena sama otkrivati najbolje načine  odgoja i treninga. 

- U nepoznatom prostoru, Aruba se orijentira njušenjem i osluškivanjem zvukova. Također i dodirom, ali ne njuškom, nego šapama. Ovisno o teksturi podloge zna gdje je - objašnjava vlasnica mlade dobermanke.  
aruba-2---.jpg
Mnoge su prepreke zajedno svladale: zvukove koje je zaboravila, nove mirise, susrete s nepoznatim psima i ljudima, svakodnevni život s mladim ridgebackom Askarijem, koji je postao Arubin zaštitnik. Vožnja u automobilu, stepenice, vježbe hodanja, sjedenje, čekanje - svi zadaci koje moraju svladati zdravi psi čekali su i slijepu kujicu, koja je istovremeno pohađala i treninge u školi za pse.  

- Isprva se redovito zaletavala u sve što joj se nalazilo na putu: vrata, zid, razne prepreke... Uzviknula bih da pazi, pa sada kada čuje tu riječ odmah  uspori, smiri se, polako digne glavu te se pažljivo odmakne s mjesta na kojem se nalazi. Nakon poziva, koristim zvukove poput pljeskanja da se lakše orijentira. Kada dođe, za nagradu dobije hranu i puno pohvale - objašnjava Ana načine na koji je odgajala dobermanku. - Često je smiješna u toj slatkoj zbunjenosti. Kad je sama, ne drži pravac kretanja, već se ponaša kao mali robot krećući se u svim smjerovima. Ali tada sam ja u blizini da je dozovem i dotaknem. Ponekad nakrene glavu kao da kaže: Pa dobro, gdje si do sada?

S vremenom je stiglo još jedno maleno stvorenje u njihov dom. - Kad smo došle kući iz bolnice, psi su bili prestravljeni! Nikako im nije bilo jasno zašto košara dreči i što je to u njoj tako važno, da smo stalno oko nje. Uslijedilo je nekoliko dana pomutnje i panike u kući, dok nisu shvatili da je ipak sve u redu i da " 'to-malo-drečavo' ostaje", smije se Ana.

ana_s_bebom.jpgana_s_askarijem.jpg 

Priznaje da se bojala kako će Aruba reagirati na malenu, jer nikada nije pokazivala ljubav prema djeci, uvijek je bježala od njih. No, razloga za strah, čak ni oprez, nije bilo. - Aruba je prema Lauri od početka vrlo nježna - priča Ana te napominje - ako zna da je negdje na podu, hoda posebno polako sa spuštenom njuškom kako je ne bi nagazila. Kad dođe do nje, obično je ponjuši i ode na svoje mjesto. Prije je pratila kretanje odraslih po prostorijama, a sada redovito prati Lauru. Vrlo dobro razlikuje da li "priča" ili plače. Ako plače, a nas nema u sobi, obično se sva uznemiri, njuška malenu, kao da je tješi. Ne uvijek, ali vrlo često - nastavlja s pričom. A Askari, kao svaki muški: čuva, da pusu bebi tu i tamo, ali ništa više od toga. Nesvjestan je svoje snage i veličine, pa upravo njega treba posebno nadzirati kako je ne bi srušio.

Danas Laura ima osam mjeseci i život je puno jednostavniji, jer su mnoge stvari sjele na svoje mjesto. Uživaju u dugim šetnjama prirodom, gdje su i psi opušteniji, a posebno je veselo kad im se pridruži suprug. Malena s psima ima svoj odnos u koji roditelji ne zadiru, barem do određene granice. Ana iskreno vjeruje da Lauru i pse čeka još mnogo godina zajedništva i velike ljubavi, koju odrasli ne mogu potpuno razumjeti.

aruba-u-fotelji-okomito--.jpg Nikada nije požalila što je udomila Arubu. Unatoč životu koji je nije mazio, postala je nevjerojatno veselo i živahno stvorenje. U svemu što radi, pred svakim izazovom koji je očekuje reagira inteligentno, čak mudro. Trudi se svladati sve prepreke i izvršiti zadatke najbolje što može.
Jedna od divnih stvari koje ju je život naučio je borba. "Kada ti Bog nešto uzme, kažu, vratit će dvostruko na drugoj strani. Tako ona nema vid, ali ima stostruko veće srce", zaključuje Ana.

a_i_a_se_igraju.jpg
 

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači