VI. FCI skupina
Francuski bijelo- crni gonič - Francais blanc et noir (French White and Black Hound)

franc_crno_bijeli_glavaHrvatsko ime: Francuski bijelo- crni gonič
Službeno ime (FCI): Francais blanc et noir
Originalno ime: French White and Black Hound
Nadimak: French Hound

FCI No: 220
Grupa: VI. FCI (Goniči tragači po krvi i srodne pasmine)
Sekcija: Goniči
Namjena: Pas za lov


Zemlja porijekla:
Francuska
Visina: 62 - 72 cm
Težina: oko 30 kg

Francuska je domovina nekoliko tipova lovačkih pasa, a jedan od njih je francuski crno-bijeli gonič. Osim veličinom, ova se pasmina razlikuje od ostalih po boji svoje dlake. To je veliki pas čopora s elegantnom kratkom, gustom dlakom koja je pretežno bijela s crnim sedlom i crnim oznakama.
Ova pasmina ima izvrstan njuh i dobro lovi u čoporu. Izvorno razvijen za lov na sitnu divljač, ovaj pas posjeduje prialgodljivost i izdržljivost potrebnu za lov na jelene i drugu krupnu divljač. Francuski crno-bijeli gonič ima snažan melodiozan lavež kojim će upozoriti lovca ako osjeti miris plijena. Pasmina je izuzetno pokretna-zaskaivanje plijena, pokrivanje terena velikim skokovima čitavom energijom uz valovito gibanje mišica, predstavlja prizor koji oduzima dah.

Pasmina je poslušna; nisu zabilježeni slućajevi agreisvnosti kod pojedinih primjeraka. Ipak, nisu prikladni za neiskusne vlasnike, budući da su ovi psi skloni iskušavati volju svojih vlasnika. To su vrlo srčani psi, a najpoznatiji su po svom entuzijazmu i nepresušnoj energiji. Ovi psi strogo slijede hijerarhiju čopora i vlasnik koji nije čvrst ili siguran imat ce poteškoća kontrolirati ih, budući da mogu biti vrlo teški. S treningom poslušnosti svakako treba zapoćeti dok je pas još uvijek mlad. Za štene francuskog crno-bijelog goniča, kao i za štene bilo koje druge lovačke pasmine, za očekivati je da će biti puno energije. Poticajne metode treninga trebale bi započeti s igrom, kako bi se štene smirilo i brzo koncentriralo na trening.

Zahvaljujući selektivnoj i pažljivoj uzgajivačkoj praksi, francuski crno-bijeli gonič je relativno pošteden bilo kakvih zdravstvenih problema. Uz propisnu njegu, očekivani životni vijek pasmine iznosi 10 do 12 godina.