VI. FCI skupina
anglo-francais-de-petite-venerie
Hrvatsko ime: Mali englesko-francuski gonič
Službeno ime (FCI): Anglo-français de petite vénerie
Originalno ime: Anglo-francais de petite venerie
Nadimak: Small French-English Hound, Petit Anglo-Francais, Anglo Francais, Francais Hound

FCI No: 325
Grupa: VI. FCI (Goniči tragači po krvi i srodne pasmine)
Sekcija: Goniči
Namjena: Pas za lov

Zemlja porijekla: Francuska
Visina: 48cm - 56cm
Težina: 15-20 kg

Mali englesko-francuski gonič, pas snažne građe kostiju i atraktivnih boja najviše je cijenjen zbog svojih iznimnih lovačkih sposobnosti. Ovaj izvorno francuski pas rijedak je u drugim dijelovima svijeta. Mali je gonič tipični francuski pas s krvlju engleskih goniča u svojim venama.Ova je pasmina rezultat križanja manje francuske pasmine poput artuaškog goniča s biglom.
Jednako kao i njegovi srodnici veliki englesko-francuski goniči, mali je gonič izniman lovac, za kojega se čini da uživa u lovu možda i više od ljudskih lovaca. Pasmina ima dobro razvijen njušni sustav. Jedna od izraženih kvaliteta ovog pas je ugodan glas. Iznenađujuće je da je, za razliku od ostalih tipova laveža, glas malog goniča ugodan za uho. Mali englesko-francuski gonič kreće se brzim galopom, posjeduje veliku izdržljivost i poznat je po svojoj upornosti, te može neumorno raditi satima. Pasmina je prvobitno bila namijenjena lovu na zečeve, a može loviti na bilo kojoj vrsti terena. Jednom kad nanjuši miris, pas će neumorno pretraživati čitavo područje dok ne pronađe plijen. U današnje vrijeme ne lovi samo zečeve, već i fazane, lisice, jelene i veprove.
Iako je mali englesko-francuski gonič dojmljive vanjštine, rijetko se uzgaja za izložbenog psa. Ovo su potpuno svrhoviti psi za koje je poznato da su vrlo odani gospodaru. Pas slobodnog duha koji je bio naučen na život u štenari s velikim čoporom pasa danas je našao svoje mjesto u domovima ljubitelja pasa. Pasmina se prilagodila životu u zatvorenom prostoru i prerasla u izuzetnog pratitelja, koji je sposoban igrati različite uloge zahvaljujući svojoj inteligenciji. Od lovca je postao predani ljubimac i odani prijatelj, te se razvio u izvanrednog psa čuvara. Prijateljskog je ponašanja, ali na oprezu prema nepoznatima, te će lavežom upozoriti vlasnike na uljeze.