VI. FCI skupina
Mali plavi gaskonjski gonič

mali-plavi-gaskonski-gonic
Hrvatsko ime: Mali plavi gaskonjski gonič
Službeno ime (FCI): Small Blue Gascony Hound
Originalno ime: Petit bleu de Gascogne
Nadimak: Basset Bleu de Gascogne, Blue Gascony Griffon

FCI No: 31
Grupa: VI. FCI (Goniči tragači po krvi i srodne pasmine)
Sekcija: Goniči
Namjena: Pas za lov

Zemlja porijekla: Francuska
Visina: 50cm - 58cm
Težina: 18-22 kg

Mali gonič svojim predivnim glasom upozorava lovca kada pronađe plijen. Ova pasmina i dalje služi za istjerivanje plijena, a love kuniće, jelene i veprove, sve više malih plavih gaskonjaca moguće je pronaći u kućanstvima u drugačijoj ulozi-odanih, privrženih i predanih ljubimaca. Ozbiljan i uporan u lovu, uz spretnost i izdržljivost kod prekrivanja velikih područja prilikom slijeđenja plijena, ovaj pas pokazuje ležernu prirodu u društvu svoje ljudske obitelji.
Pasmina je izvrsna za kućnog ljubimca, budući da su mirni, privrženi i snažno se vezuju za gospodara. Mali gonič može biti privržen i vrlo odan jednoj osobi, no prijateljski je raspoložen prema cijeloj obitelji. Budući da se radi o goniu, može biti vrlo tvrdoglav i imati sklonost samovolji i ignoriranju naredbi. Za odgoj ovog psa nužno je potreban samopouzdani trener. Potrebno je provoditi čvrsti trening uz korištenje pozitivnih metoda u ravnomjernom tempu.

Zbog prilično ograničenog izbora genetskog materijala, uzgajivači su brižljivo odabrali temeljne jedinke za uzgoj. Tako su ti psi birani prije prema svojoj radnoj sposobnosti, nego zbog fizičkih atributa. Selektivan uzgoj od malog plavog gaskonjskog goniča je stvorio pasminu s vrlo malo zdravstvenih smetnji. Njihov je prosječni životni vijek od 10 do 12 godina.