Baš ste krenuli na godišnji odmor i sada biste htjeli da tih sedam dana vaš razmaženi psić jede dehidrat, jer vam je to praktičnije. No to ne ide tako lako...

mjenjanje-prehrambenih-navika

Kada malenom psiću nudimo bijelo meso od kokice svaki dan, a on ga s velikim guštom pojede, ne možemo očekivati da će biti oduševljen ako mu ponudimo dehidriranu hranu. Jasno je da će s čuđenjem pogledati u padelicu, pa u vas pitajući se kog ste mu to vraga ponudili! Očekivat će fino bijelo meso koje je nekoliko dana dobivao kao poslasticu.

Tu sada nastaje problem, jer ste baš krenuli na godišnji odmor i sada biste htjeli da tih sedam dana psić jede dehidrat, jer vam je to praktičnije. No to ne ide tako lako...
Prehrambene navike su nešto što pas usvaja u prvih nekoliko mjeseci u vašem domu i teško ih je mijenjati.

Neki psi će pojesti bilo što i nisu naročito izbirljivi pa će s jednakim guštom pojesti i kuhano i konzervu i dehidriranu hranu.

No, ovdje prvenstveno mislim na one pse koji jedu iz ruke, koje njihovi vlasnici moraju doslovce moliti da pojedu komadić mesa i koji nikada nisu istinski gladni. Takvim je psima jako teško "uvesti red" u prehrambene navike. Obično imaju hranu na raspolaganju cijeli dan, ali je niti ne pogledaju. Čekaju da vlasnik uzme neki fini komadičak hrane i da im ga ponudi iz ruke.

Nerijetko su takvi psi mršavi, a njihovi vlasnici nesretni jer su svjesni da pas ne jede kako treba te da ne unosi sve potrebne hranjive tvari. Teško je očekivati da ćete takvog psića naviknuti da jede dehidriranu hranu.

Za početak, treba mu nuditi skuhani obrok, spremljen na način da sadrži sve potrebne hranjive sastojke. Psa treba hraniti na obroke i ne ostavljati hranu na raspolaganju. Ono što je vrlo važno jest disciplina svih ukućana-ne smije se davati ništa između obroka pa treba zabraniti sve male zalogajčiće "ispod stola"!
Vama se možda takav zalogaj čini malen, no obično se radi o malenim psima, koji imaju maleni želučić koji za čas napunite

Izvor: Tamara Ferari-Miškulin, dr. vet. med.
Veterinarska ambulanta privatne prakse "Kućni ljubimci"
www.ferarica.com