Štene

psi-za-djecu-veselje-mala
Većinu prljavih poslova poput šetnje psa, čišćenja mačjeg wc-a, krletke za ptice, kaveza za glodavce ili akvarija za ribice obavljati će roditelji

zivot-psa-vani.jpgNeki psi žive vani, u vrtu ili na lancu, a u stan rijetko kad dođu. Ima pasa  koji posebno uživaju na otvorenor prostoru, a kad pada snijeg dožive pravo zimsko veselje. Treba naglasiti da moraju imati udob­nu kućicu.

stalno-mjesto-u-stanu.jpgPsi su društvena bića i najbolje se osjećaju u krugu svoje obitelji. Usamljenost je za njih vrlo neprijatno iskustvo pa je najbolje da pas u stanu ima svoje mjesto s kojega će lako pratiti sva doga­đanja.

U četvrtom mjesecu starosti, štenad počinje mijenjati zube. Ispadaju im mliječni zubi i počinju rasti stalni. U to vrijeme javlja se jaka potreba za žvakanjem, pa je to period kada stradavaju stolice, štokovi vrata, vaše cipele, cvijeće i slično.

kucna-cistoca.jpgPsa treba cijelo vrijeme pratiti jednim okom i pri prvom pokušaju vršenja nužde odmah iznijeti van. Tako ćete postupiti i poslije svakog obroka te ćete sačekati da na­pravi veliku nuždu i da više puta mokri.

kako-opremiti-prostor.jpgOdmah po kupovini pobrinut će­mo se da pas dobro razgleda svoj novi životni prostor. Svaki pas je znatiželjan, a posebno ga zanimaju svi mirisi i predmeti. Što je mlađi, to je znatiželjniji.

njegovanje-psa.jpgŽene se najčešće brinu za čisto­ću psa. Iako se psi sami ne čiste toliko kao mačke, slove kao živo­tinje koje vole čistoću i red. Psi u prirodi održavaju čistoću na po­seban način.

prvi-obrok.jpgPrvi obrok, koji ćete dati psu u novom domu, trebali biste dobiti od uzgajivača. Dajete mu ga, po mogućnosti, u isto vrijeme kao što je bio naučen i u prijašnjem prebivalištu, jer pas ima razvijen osjećaj za vrijeme. Najbolje će biti ako mu posudu s hranom smjestite u kuhinji i samo ga tamo hranite.

sto-moramo-znati.jpgU prirodi se o odgoju štenadi bri­ne i njihov otac, dok kod domaćih pasa to nije slučaj. Stoga ulogu oca morate preuzeti vi. Sa psom morate provoditi dosta vremena, i kroz igru ga odgajati.

zivot-sa-psom.jpgKoja vrsta ljudi najviše uživa u druženju s psom? Postane li i pas punoljetan? Jesu li za starije ljude primjereniji manji i mirniji psi, a za mlađe, veći i živahniji?

pas-u-spavacoj-sobi.jpgO boravku psa u spavaćoj sobi postoje različita mišljenja. Priro­dno i biološki bilo bi to potpuno pravilno, jer u prirodi psi spavaju sa svojim roditeljima. To, opet, ne znači da pas mora s vama le­žati u postelji.

kupili-smo-psa.jpgPsi su željni sigurnosti. Žele znati gdje je njihovo mjesto i žele biti ravnopravni. Ne bih ih htjeli uspoređivati s ljudima, ali moram reći da su slični djeci. Stoga možemo reći  da je dobar odgoj psa sličan dobrom odgoju djeteta.